SOS pomoc na spálenú pokožku

17 aug , 2018

SOS pomoc na spálenú pokožku

Ahoj,

niekoľko tropických dní máme za sebou a predpoveď počasia je pre nás, milovníkov slnka, aj naďalej veľmi priaznivá - počasie bude v tomto duchu pokračovať celý august. Pokiaľ sa tento rok nechystáš k moru, bronz môžeš za pár dní nachytať aj na našom krásnom Slovensku. V nedávnom článku Zdravé opaľovanie som ti poradil, ako získať krásnu bronzovú pokožku. Pamätaj, že slniečko je však zradné. A ako to často býva, s vidinou krásnej čokoládovej pokožky to hneď prvý deň preženieme a večer je pokožka skôr červená ako rak. Spálenie pokožky je nielen nepríjemné, ale aj nebezpečné. Čo teda robiť ako prvé, ak si sa už spálila?

1. Ošetrenie

Spálená pokožka môže mať viacero stupňov. Voľba správneho ošetrenia preto predovšetkým závisí od toho, či je pokožka iba začervenená alebo sa objavili aj pľuzgieriky a sprievodné javy ako nevoľnosť, horúčka či triaška. V druhom prípade odporúčam vyhľadať lekársku pomoc a nehazardovať so svojím zdravím „potieraním smotany“ na spálený chrbát.

Pokiaľ je pokožka spálená iba mierne, s ošetrením si poradíš sama. Pokožka potrebuje okamžitú mega dávku hydratácie a výživy. Tú jej dopraješ kvalitnými prípravkami po opaľovaní, ideálne s obsahom panthenolu a aloe vera. Práve tie sú jednotkou na hydratáciu, zmiernenie svrbenia, schladenia a urýchlenia regenerácie pokožky. Kožní lekári odporúčajú voliť gély, spreje a emulzie pred ťažkými hustými krémami. Spálená, horúca pokožka predsa potrebuje dýchať omnoho viac, ako za bežných okolností, prirodzene sa hydratovať a mastný krém priedušnosti píliš nepraje.

Ak sa cítiš malátna, môžeš siahnuť aj po acylpyríne. Lieky pomáhajú znížiť horúčku, tlmiť zápalové procesy, ktoré v koži začínajú prebiehať a v konečnom dôsledku aj utlmia bodavú bolesť.

2. Pitný režim

Po opaľovaní pi veľa vody. Telo sa samo bude snažiť samé kožu ochladiť, takže bude vyparovať viac vody. Je nevyhnuté doplniť tekutiny, aby si predišla dehydratácií, ale aj úpalu a nevoľnosti.

3. Nešúp sa

Za normálnych okolností trvá kožnej bunke až 28 dní, kým sa prirodzene obnoví. Pri spálení však telo potrebuje rýchlo nahradiť poškodené bunky novými, a preto sa šúpeme. Po poškodení slnkom odchádzajú bunky v celej vrstve. Nie je však dobrý nápad tieto šupinky strhávať. Môže to viesť až k nepekným jazvám a infekcii.

Záverom ti pripomínam, že spálenú pokožku je potrebné dôsledne chrániť pred slnkom až do úplného zahojenia, aby si si nespôsobila ešte väčšie škody.

P.S.: Teplé dni znamenajú zvýšené potenie, pocit lepkavosti a upchaté póry. Ako prvá pomoc pomôže prírodná pleťová voda v spreji MARK face water Neroli alebo Damask Rose, ktorou pleť rýchlo vyčistíte, osviežite a hydratujete. Okrem toho má aj regeneračné účinky, takže o pokožku zároveň sa stará. Ideálne SOS vychytávka do kabelky.

Tvoj MARK




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..