S MARKom nakupuješ online BEZPEČNE

09 mar , 2018

S MARKom nakupuješ online BEZPEČNE

Ahoj scruberka,

nakupuješ u mňa prvýkrát alebo si si nie úplne istá, či budú tvoje osobné údaje u mňa v bezpečí? Pochopiteľné. Pri súčasnej expanzii rôznych internetových stránok musí byť človek veľmi obozretný. Preto treba veľmi zvažovať komu sa rozhodneš poskytnúť tak citlivé informácie ako sú tvoje meno, adresa či dokonca platobné údaje ako číslo platobnej karty a iné údaje o karte. Ale ako rozlíšiť, ktorá stránka je bezpečná a ktorá sa len ako bezpečná tvári? Priznávam, že často táto úloha nie je jednoduchá. Veľa nedôveryhodných obchodníkov má stránky veľmi kvalitne prepracované a na prvý pohľad vizuálne bezchybné. Chcel by som ťa však ubezpečiť, že tak ako mi záleží na tvojej krásnej pokožke, rovnako mi záleží aj na tvojej bezpečnosti. Na základe uvedeného som pre teba pripravil zoznam vecí, na ktoré by si si mala dať pozor predtým, ako sa rozhodneš nakupovať online.

Nevyžiadané otváranie stránok

Určite to poznáš. Hore do políčka zadáš konkrétnu adresu, no okrem hľadanej stránky ti vyskočia ďalšie okná, ktoré si otvoriť vôbec nechcela. Najčastejšie sú to rôzne gratulácie, že si niečo vyhrala a na prevzatie výhry máš na niečo kliknúť, žiadosti o vyplnenie neznámych prieskumov alebo spustenie rôznych hier. Už v tomto okamihu by si mala spozornieť, že niečo nie je v poriadku. Seriózny obchodník takéto presmerovania na svojej stránke nedovolí! Najdôležitejšie je však sledovať, či stránka, na ktorej sa chystáš nakupovať je zabezpečená. To uvidíš na linku/odkaze, ak je označený predvoľbou https:// („s“ ako secure), ktorá predstavuje protokol, prostredníctvom ktorého komunikuje prehliadač s príslušným serverom. Obozretná buď, ak je predvoľba len vo formáte http:// ! V takom prípade totiž ide o adresu, ktorá nie je zabezpečená šifrovaním a ľahko môže dôjsť k zneužitiu či krádeži osobných údajov.

Možnosti platby

Väčšina e-shopov vrátane môjho ponúka na výber viacero spôsobov platby ako uhradiť tovar alebo služby. Mnohí prevádzkovatelia v súčasnej dobe podporujú platbu prostredníctvom platobných kariet či presmerovaním platobného príkazu na stránku tvojej banky. Tieto údaje sú priamo do banky zasielané už v zašifrovanej podobe. Za účelom garancie bezpečnej platby niektoré banky ponúkajú aj možnosť bezplatného vytvorenia jednorazového čísla karty, ktoré bude slúžiť len na zaplatenie konkrétnej transakcie. Pokiaľ stránka neobsahuje vyššie spomínané https:// a napriek tomu sa rozhodneš v e-shope nakupovať, odporúčam použiť platbu prevodom na účet alebo platbu cez PayPal. Ide o bezplatnú službu, ktorá slúži priamo na bezpečný nákup cez internet. Návod na zriadenie PayPal účtu nájdeš ľahko vo vyhľadávači Google. Pokiaľ ti ani jedna z uvedených možností nevyhovuje, u mňa si môžeš vybrať spôsob platby na dobierku, teda zaplatíš tovar v hotovosti pri prevzatí :)

Certifikácia

Ďalším pomocníkom pri výbere obchodníka, u ktorého chceš nakúpiť môže byť aj logo "Tento e-shop je certifikovaný.“ od garanta  „nakupujbezpecne.sk“ a iné, ktoré nezávislým subjektom osvedčujú, že obchodník spĺňa prísne bezpečnostné kritéria. U tohto obchodníka prebehol certifikačný audit a všetky jeho nákupné podmienky sú v súlade s platnou legislatívou, ako aj so zásadami poctivého obchodného styku. Hrdo oznamujem, že môj e-shop všetky tieto podmienky spĺňa, a preto ti ručím za bezpečie pri každom tvojom nákupe! ;)

Ak predsa len preferuješ nákup v kamenných obchodoch, tak MARKa nájdeš aj vo vybraných predajniach sieti TETA drogérie a 101 drogérie.

Tvoj MARK




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..