Rozumieš svojej pokožke?

10 apr , 2019

Rozumieš svojej pokožke?

Pokožka ako najväčší orgán tela, vníma veľmi citlivo všetko čo sa deje v našom tele. Možno aj teraz sa ti snaží niečo naznačiť – pleť je mastnejšia alebo naopak suchšia ako obvykle, nežiari tak ako predtým, vytvorilo sa ti veľa čiernych bodiek alebo vyrážok, je začervenaná, podráždená alebo opuchnutá. Práve na tieto prejavy pokožky si treba dávať pozor a správne ich vedieť čítať.

1. Čo sa ti tvoja pokožka snaží naznačiť

  • Nadmerná tvorba akné a čiernych bodiek

Nadmerná tvorba akné, vyrážok či čiernych bodiek môže byť spôsobená hormonálnymi zmenami, zlým stravovaním a potravinovými intoleranciami, chorobou alebo zlou starostlivosťou o pokožku. Pri zlom čistení (napr. dráždivou kozmetikou s alkoholom, syntetickým parfumom alebo silikónmi) sa zvýši produkcia kožného mazu až desaťnásobne a rovnako aj pri cvičení ak sa hneď neumyješ, pot, prach a maz čo ti ostal na tele zanáša tvoje póry. Najviac ale vplýva na tvoju pokožku stres, neustále dotýkanie sa tváre, vytláčanie vyrážok a tvoj životný štýl - strava, cigarety, alkohol a nedostatok spánku.

  • Veľmi suchá pokožka a predčasné vrásky

Príčinou suchej pokožky a predčasných vrások býva dlhodobý nedostatok hydratácie,zlé stravovanie, zlá starostlivosť o pleť, stres alebo environmentálne zmeny. Málo vody a nedostatok zdravých tukov, vitamínov a minerálov spôsobuje, že pokožka nie je vyživená a hydratovaná. Pokožku vysušuje aj nesprávna kozmetika s obsahom alkoholu a alergénov, časté umývanie tváre alebo sprchovanie v príliš teplej vode. Ak máš pocit, že tvoja suchá pokožka je sprevádzaná aj začervenaním, šúpaním a svrbením, môžeš mať aj atopický ekzém. Pri ekzéme neexistuje jasná príčina a jasná liečba, je dobré si viesť denník a sledovať všetky potraviny, kozmetiku a každodenné situácie v tvojom živote, pri ktorých si mala pocit, že sa ti prejav ekzému zlepšil alebo zhoršil.

2. Ako sa správať k svojej pokožke

  •  Zmena jedálničku

Ak si nevieš poradiť s problematickou pleťou, vyskúšaj aspoň jeden celý týždeň si pripravovať všetko jedlo sama. Žiadne obedové menu, reštaurácie ši streetfood. Vynechaj zo stravy potraviny s vysokým obsahom cukrov, veľmi mastné a smažené potraviny a tiež potenciálne alergény. Veľakrát mliečne výrobky aj v minimálnych množstvách zhoršujú stav pleti a prejav ekzému. Svoj jedálniček postav na potravinách s obsahom zdravých tukov ako avokádo, vajíčka, orechy, ryby a panenské rastlinné oleje. Jedz veľa bielkovín, strukovín a šetrne pripravenú zeleninu, hlavne na pare. Je veľmi dôležité, aby si zmeny v stravovaní prirodzene zapracovala do svojho života, lebo prudkou a radikálnou diétou iba spôsobíš stres sebe a svojej pleti.

  • Zmena starostlivosti o pokožku

Je dôležité si všímať všetky reakcie pokožky po každom jednom kozmetickom produkte, ktorý používaš. Svrbenie očí pri umývaní vlasov a odličovaní, neutíchajúca tvorba vyrážok a čiernych bodiek či začervenanie a vysušovanie pleti, toto všetko znamená, že tvoja pleť nie je spokojná. Pri liečbe akné skús používať kozmetiku, ktorá pokožku nadmerne nevysuší. Ak pokožku príliš odmastíš, zareaguje nato len aktívnejšou tvorbou kožného mazu. Pri výbere pleťovej kozmetike, uprednostni takú s obsahom antibakteriálnych, antioxidačných a protizápalových aktívnych látok ako čajovníkový olej, kyselina salicylová, zelený čaj alebo neemový prášok. Naopak ak je tvoja pleť veľmi suchá, zameraj sa hlavne na prírodné olejové sérabohaté krémy. Nezabudni, ale vždy použiť olej alebo šľahané maslo len na navlhčenú pokožku.




Tiež v Novinky

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..

Kofeín v šampóne – dokáže skutočne podporiť rast vlasov?
Kofeín v šampóne – dokáže skutočne podporiť rast vlasov?

09 feb , 2024

Prajete si, aby Vaše vlasy boli hustejšie, zdravšie a aby rýchlejšie rástli? Nie ste sami. Pravdepodobne ste už počuli o rôznych „zaručených“ receptoch na rast vlasov, ale po mnohých sklamaniach ostávate skeptickí.

Čítať viac..