Manuál zimnej starostlivosti o pleť – MARK face and body Preskočiť na obsah
Manuál zimnej starostlivosti o pleť

Manuál zimnej starostlivosti o pleť

Ahoj scruberka,

určite vieš, že naša pleť potrebuje počas zimných mrazivých dní oveľa dôslednejšiu ochranu, výživu a hydratáciu ako v letných mesiacoch. V tomto období totiž trpí nízkymi teplotami a ľadovým vzduchom, ktorý ju nepríjemne vysušuje. Pokožka má sklony k začervenaniu, svrbeniu či olupovaniu sa. Sneh, mráz, sychravý vietor, to všetko môže na našej pleti narobiť riadnu šarapatu, a preto ti rád poradím, ako máš v zime poskytnúť svojej pleti tú správnu starostlivosť.

V blogoch Starostlivosť o pleť počas chladných dní a pleť v zime - tipy na starostlivosť  som ti priniesol konkrétne tipy, čomu sa počas mrazivých dní vyhnúť a na čo sa naopak zamerať. Dnes ti prinesiem odpoveď na otázku, v čom je starostlivosť o pleť v zimných mesiacoch odlišná od starostlivosti počas zvyšku roka a ako bojovať s tzv. alergiou na chlad.

Zima je náročná pre pokožku celého tela, najmä odhalených častí ako tvár a ruky. Mráz, vietor či zmeny teplôt medzi prechodmi z vykúrených miestností na ulicu našu pokožku vyčerpávajú  a narúšajú jej prirodzenú obranyschopnosť. S poklesom teplôt úzko súvisí aj pokles vlhkosti vzduchu a pokožky, a pritom práve vlhkosť chráni našu pleť pred znečisteniami rôzneho druhu.

Naša pleť je v zime bledšia, citlivejšia a vysušená. Častým príznakom sú práve červené fľaky na tvári, šupinatá pokožka, bolestivé prasklinky či popraskané cievky. V zime sa zhoršuje aj stav kožných chorôb, ako sú exzémy, psoriáza, či dermatitída.

V posledných rokoch sa v súvislosti s vyššie uvedenými prejavmi pokožky čoraz častejšie v odborných kruhoch skloňuje pojem “alergia na chlad”. Nejde však o alergiu v pravom slova zmysle, ale skôr o pseudoalergickú reakciu. U osôb citlivých na chlad zapríčiní, že sa im z tkanivových buniek uvoľní histamín, a ten vyprovokuje zvýšenú reaktivitu slizníc, dýchacích ciest a očných spojoviek. Podľa odhadov touto alergiou trpia až 3 % populácie a často nebýva prepojená so žiadnou inou alergickou predispozíciou. Postihnutá býva aj pokožka, najčastejšie vo forme žihľavky. Po vystavení chladnému podnetu je typický rýchly nástup svrbenia a pupenčekov. Tie často sprevádza opuch, ktorý sa môže vyskytnúť kdekoľvek na tele. Pri chladovej alergii môžu dokonca prsty obelieť alebo sfialovieť, či stratiť citlivosť.

Aj keď uvedenú “alergiu na chlad” nemožno úplne vyliečiť a následkom zimy kompletne predísť, s jednotlivými príznakmi každopádne možno zabojovať. Jedným z efektívnych a osvedčených spôsobov je zabezpečiť pleti dostatočnú hydratáciu, výživu a starostlivosť. Tento balík ti 3 v jednom prinášajú produkty MARK face and body či už vo forme kávových alebo cukrových peelingov, šľahaných telových masiel alebo organických olejov. Každý ľubovoľne vybraný produkt v sebe obsahuje tú pravú starostlivosť, ktorú tvoja pokožka potrebuje počas dlhých zimných večerov, či už sa rozhodneš o shower alebo after shower starostlivosť.

P.S.: Daj mi prosím vedieť, aká úspešná si s mojou pomocou v boji so zimou !

Tvoj MARK

Predchádzajúci príspevok Ďalší príspevok