Je tvoja kozmetika skutočne prírodná?

09 nov , 2018

Je tvoja kozmetika skutočne prírodná?

Prírodná kozmetika sa v našich obchodoch objavuje čoraz častejšie, a tak sa aj mnohé svetoznáme kozmetické značky snažia na trh priniesť svoju vlastnú verziu „zelenej“ kozmetiky. Tak ako som spomínal vo svojom predchádzajúcom blogu, prírodná kozmetika nemá svoju legálnu definíciu, a preto sa na trhu (zdanlivo nasýtenom prírodnou kozmetikou) často stretávame aj s tzv. greenwashingom. Vtedy značka využíva tzv. „zelený marketing“, aby navodila dojem, že jej produkty a firemné ciele sú prírodné a šetrné k zákazníkovi a životnému prostrediu, no skutočnosť je často iná. Najznámejším nástrojom greenwashingu je používanie prívlastkov produktu ako prírodný, organický, netoxický, botanický alebo vyzdvihovanie látok, ktoré produkt vôbec neobsahuje - napríklad bez parabénov, bez chemikálií, bez SLS a podobne, pričom produkt obsahuje rôzne iné, pre telo toxické a dráždivé zložky.

Ako teda spoznáš, že tvoja kozmetika je skutočne prírodná? Prečítaj si môj praktický návod, vďaka ktorému nielenže ľahko spoznáš prírodnú kozmetiku, ale už nikdy sa nestaneš obeťou greenwashingu.

1. Prírodná a skutočne šetrná kozmetika neobsahuje žiadne ropné produkty ani jej deriváty (minerálne oleje a parafín), umelé vône a farbivá, ftaláty, parabény či penidlá označované ako SLS alebo SLES.

    Podľa zloženia by sme mohli rozdeliť prírodné kozmetické produkty na:

    1. BIO produtky so 100% bio zložením - všetky zložky takéhoto produktu pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva a sú tým najčistejším, čo z prírody vieme získať. Prírodná kozmetika však nemusí mať nevyhnutne BIO pôvod všetkých ingrediencií. Stačí, ak je len časť zložiek v bio verzii a produkty môžeme označiť pojmom 100% prírodná kozmetika. Väčšinou ide o jednoduché produkty ako sú jedno alebo viaczložkové oleje, olejové séra, balzamy na pery či rôzne masky v práškovej forme, a iné (mnohé z nich nájdeš aj v mojej ponuke ;)). Niektoré kozmetické značky uvádzajú v zložení produktu aj pôvod jednotlivých ingrediencií a označením symbolom hviezdičky (*) upozornia spotrebiteľa, že ide o surovinu z ekologického poľnohospodárstva.
    2. prírodné produkty, v ktorých sa nachádzajú konzervanty - ide napríklad o krémy, telové mlieka a iné produkty, ktorých súčasťou je aj vodná zložka. Vtedy sú konzervanty nevyhnutnosťou, pretože chránia produkt pred rastom nebezpečných baktérií, kvasiniek, plesní či húb. Aj konzervanty však môžu byť netoxické a dokonca medzinárodne uznané ako ingrediencie vhodné pre prírodnú kozmetiku.

    Ak má kozmetický výrobok certifikáciu udeľovanú nezávislými spoločnosťami, hovoríme o certifikovanej bio alebo certifikovanej prírodnej kozmetike. Medzi najznámejšie a dôveryhodné certifikáty patria francúzsky Ecocert, britský Soil Association, talianska ICEA, nemecký BDIH, belgický Eco Gerantie či nadnárodný európsky Cosmos.

    2. Všímaj si poradie surovín v zozname ingrediencií

    Veľmi často sa stretneš s tým, že kozmetika už v názve obsahuje účinnú zložku ako arganový olej alebo zelený čaj, no ak sa podrobnejšie pozrieš na zoznam jednotlivých ingrediencií, tak sa táto zložka často nachádza až na jeho úplnom konci. Celé zloženie produktu nájdeš vždy na jeho zadnej strane pod označením „Ingredients“ alebo INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) v jednotnej medzinárodnej forme. Názvoslovie jednotlivých zložiek je buď v latinskom alebo anglickom jazyku a jednotlivé ingrediencie sú usporiadané postupne, od percentuálne najviac zastúpenej po tú najmenej zastúpenú zložku. Prírodné zložky ako oleje a výťažky z rastlín by sa preto mali nachádzať v tomto zozname čo najviac vpredu. Ak aj nebudeš na začiatku všetkým názvom rozumieť nezúfaj. Aj vďaka mojim blogom sa postupne naučíš základné pojmy a časom budeš rozoznávať aj komplikovanejšie názvy.

    3. Nauč sa rozoznávať dobrú a zlú chémiu

    Hoci môže byť pri nákupe na internetu niekedy náročné nájsť kompletné zloženie produktu, skutočne transparentné značky zoznam ingrediencií pri popise produktu uvádzajú (dokonca mnohokrát nájdeš okrem vedeckých názvov ingrediencií aj ich laické pomenovania). Pri rozoznávaní „dobrej“ a „zlej“ chémie v prírodnej kozmetike je totiž najdôležitejšie rozlíšiť najmä názvy prídavných látok akými sú konzervanty, tenzidy (peniace látky), zahusťujúce látky či emulgátory, vďaka ktorým je síce tvoja kozmetika funkčná, no zároveň aj bezpečná.

    K takýmto prídavným látkam patrí napríklad benzyl alkohol, kyselina dehydrooctová či kyselina sorbová, čo sú ekologicky bezpečné konzervanty schválené aj pre prírodnú kozmetiku. Namiesto syntetických tenzidov ako SLS (sodium lauryl sulfate) a SLES (sodium laureth sulfate) sa  v prírodnej kozmetike používajú surfaktanty získané z kokosového oleja alebo cukrových plodín ako napríklad coco glucoside, decyl glucoside alebo lauryl glucoside. K bezpečným farbivám patria tie s rastlinným pôvodom ako napríklad chlorofyl, cviklový prášok, extrakt z granátového jablka či pigmentové prášky z minerálov a kovov. Najpoužívanejšie emulgátory v prírodnej kozmetike sa dnes vyrábajú z prírodných olejov a patrí k nim napríklad cetylalkohol, lecitín, lysolecitín, kyselina steárová a mnohé iné.

    4. Čítaj, čítaj a čítaj

    Áno viem, že posledná rada znie únavne, no nezabudni, že nikdy nie je na škodu troška sebavzdelávania. Čítaj o prírodných kozmetických značkách a hodnotách, ktoré presadzujú. Čítaj blogy, články a štúdie, ktoré ťa edukujú. A čítaj recenzie, názory a skúsenosti od ľudí, ktorí chcú vytvárať dôveryhodnú a priateľskú komunitu. Prírodná kozmetika je o rovnováhe vedy a prírody a o porozumení svojho tela, aby každý z nás mal šancu si vybrať ten najlepší produkt pre svoju krásu a pre svoje zdravie.

    Tvoj Mark




    Tiež v Novinky

    Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
    Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

    10 apr , 2024

    Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

     

    Čítať viac..

    Prečo je dôležité pH v šampónoch?
    Prečo je dôležité pH v šampónoch?

    20 mar , 2024

    Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

    Čítať viac..

    Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
    Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

    01 mar , 2024

    Milé dámy,

     

    Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

    Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

    Čítať viac..