Kľúč ku kráse a zdraviu - kvalitný spánok – MARK face and body Preskočiť na obsah
Kľúč ku kráse a zdraviu - kvalitný spánok

Kľúč ku kráse a zdraviu - kvalitný spánok

Naša spoločnosť dospela do štádia, v ktorom sa čoraz väčší dôraz kladie na produktivitu práce a dokonalosť v každej oblasti. Zvyšovanie počtu vybavených klientov, maximalizácia tržieb či spokojnosť rodiny alebo partnera vedie k tomu, že sa snažíme byť najlepšími zamestnancami, dokonalými partnermi a manželmi, vzornými rodičmi či obetavými priateľmi. Vysoké očakávania, ktoré na nás kladie spoločnosť a často aj my sami však podstatným spôsobom vplývajú na kvalitu nášho života - snažíme sa ušetriť čas a zároveň maximalizovať výsledky. Nakoľko deň má pre každého iba 24 hodín, najčastejšie ho šetríme tým najnevhodnejším spôsobom -  skracujeme čas na jedlo a znižujeme kvalitu stravy konzumáciou rýchleho občerstvenia alebo depriváciou spánku. Práve spánok je však jedným z kľúčových faktorov ovplyvňujúcich nielen náš výzor, ale aj náš zdravotný stav a psychickú pohodu.

Prečo je spánok dôležitý?

Počas spánku dochádza k oddychu a regenerácii celého organizmu - oddychuje srdce, kardiovaskulárny systém, dýchacia sústava, regeneruje sa pohybová sústava a svalstvo a relaxuje psychika i myseľ, čo priamo ovplyvňuje náš výkon, energiu a pohodu na ďalší deň. Okrem toho sa všetky zážitky získané počas dňa majú priestor počas spánku zaradiť na správne miesto v pamäti.

Fázy spánku

Spánok je rozdelený na viacero cyklov. Na úvod je fáza zaspávania, ktorá trvá zvyčajne niekoľko minút. Po nej nasleduje fáza NON-REM spánku, v ktorom je spánok najhlbší a najpomalší. Počas neho dochádza k regenerácii somatických funkcií. Postupom času dochádza znova k návratu do 1. fázy a následne prichádza fáza REM spánku. V tomto štádiu nastáva regenerácia mozgu a mozgových funkcií, počas REM spánku dochádza k snom a snívaniu. Na konci celého spánku je fáza zobúdzania sa. Počas bežného spánku prichádza k striedaniu REM spánku a NON-REM spánkom, pričom u dospelých ľudí prevažuje dobou trvania NON-REM spánok a to obvykle v pomere 4:1. Za noc sa vystriedajú až 4 cykly, s trvaním každej periódy od 5 do 20 minút.

Koľko má spánok trvať?

Dĺžka spánku je veľmi individuálna, vo všeobecnosti však platí, že človek by sa mal samovoľne zobudiť. U novorodenca by mal spánok trvať aspoň 16 hodín, u dospelého človeka 7 - 9 hodín a u starších ľudí okolo 6 hodín, nakoľko sa im spánok spravidla skracuje.

Spánok by mal byť ale aj dostatočne hlboký a kvalitný a človek by nemal byť nerušený okolitým prostredím, pretože pravidelné „ponocovanie“ je z hľadiska škodlivosti na rovnakej úrovni ako celková nespavosť.

MARK TIPY na dobrý spánok

  • pokús sa chodiť do postele a vstávať približne v rovnakom čase,
  • obmedz kofeín po 15.00 hodine,
  • vyhýbaj sa pred spaním ťažkým jedlám,
  • odstráň pred spaním stimulačné aktivity ako TV, PC alebo smartfón.

 

P.S.: Dopraj si pred spaním kúpeľ s mojou novinkou - MARK bath tea BODY RELAX. Zmes ruže, nechtíka a levandule tvoje telo upokojí, zrelaxuje, pomôže odstrániť stres z celého dňa napomôže k pokojnému a kvalitnému spánku.

Predchádzajúci príspevok Ďalší príspevok