Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

 

Milé dámy, 

nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien. Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. V ženskom tele sú estrogény zodpovedné za zvyšovanie objemu cirkulujúcich tekutín a zároveň aj za hromadenie tukov. Zhluky zväčšených tukových buniek uviaznu medzi vláknami spojivového tkaniva. Spojivové tkanivo v strednej vrstve kože u mužov pripomína sieťku, u žien je nepravidelné a vertikálne. Tuk v mužskom tele „zapadne“ do sieťkového zoskupenia vlákien, a preto je rozložený rovnomerne, koža je hladká. U žien sa však hromadí v zhlukoch, čo je príčina vzhľadu pomarančovej kôry. A prečo je to vlastne tak? Pretože ženy potrebujú mať kvôli meniacim sa tvarom v tehotenstve pokožku elastickejšiu ako muži. Ak sa k uvedeným faktom navyše pripočíta nedostatočný pohyb, obmedzený príjem tekutín a zlá životospráva, celulitída je na svete. A aby toho nebolo málo, celulitída je dedičná, takže pokiaľ ňou trpela Vaša mama, pravdepodobne potrápi aj Vás.

 

Ako s ňou zabojovať?

 

Eliminovať celulitídu je náročné, ale možné. Nečakajte každopádne zázraky na počkanie. Chce to v prvom rade Vaše odhodlanie, nik Vám tento problém neodstráni bez Vášho pričinenia. V prvom rade sa zamerajte na zdravú stravu a pravidelný pitný režim. Naservírujte si poriadnu dávku ovocia, zeleniny, zdravých tukov a sacharidy nahraďte bielkovinami. Pite čistú vodu, zabudnite na sladené nápoje a alkohol, tiež na fajčenie a tesné oblečenie, ktoré bráni voľnému toku lymfy. Takisto sa celulitídy nezbavíte bez fyzickej aktivity. Vsaďte na drepy, výpady a rôzne cviky na problematické partie s vlastnou váhou. Cvičte aspoň dvadsať minút denne. Po cvičení si doprajte striedavo teplú a studenú sprchu. Výborným doplnkom v sprche sú kávové peelingy, ktoré pokožku detoxikujú, odvodňujú a zjemňujú jej povrch. Po sprchovaní je vhodné použiť kozmetiku určenú na problémové partie – dbajte však na čisté prírodné zloženie, aby ste svoje úsilie o detoxikáciu organizmu nepokazili pravidelnou dávkou toxínov z kozmetiky. Vhodné sú prírodné telové mlieka či oleje s obsahom aktívnych látok ako sú kofeín, kapsaicín (získaný z čili papričiek), L-karnitín, koenzým Q10, škorica, zelený íl a výťažky z brečtanu. Pri ich nanášaní pokožku masírujte, vhodné sú aj rôzne masážne pomôcky na domáce použitie. Dobrým tipom je napríklad špeciálna masážna banka, ktorou pohybujete po problémových partiách a pomocou podtlaku pokožku výrazne prekrvíte.

 

   

 

 

 

Celulitída ide ruka v ruke s lymfatickým systémom

 

Lymfatický systém je sústava, ktorá z tela odvádza toxíny. Ak lymfa nefunguje ako má, prejavuje sa celulitídou, akné, zavodňovaním, oslabenou imunitou, v horších prípadoch nádorovým ochorením. 

Čo môže spomaľovať a narušovať fungovanie lymfatického systému?

  • nedostatok pohybu,
  • toxíny (z potravy, ovzdušia a kozmetiky),
  • potraviny a jedlá s obsahom nezdravých tukov,
  • nedostatok živín (málo čerstvého ovocia a zeleniny),
  • nedostatočný pitný režim,
  • častá konzumácia červeného mäsa a mliečnych výrobkov,
  • hormonálna antikoncepcia.

Čo naopak môže pomôcť rozprúdiť tok lymfy?

  • pravidelné svižné prechádzky s dlhým krokom (dôležité sú dlhé kroky, ktoré stimulujú lymfatické uzliny v slabinách),
  • pitie čistej vody, zeleninových štiav a bylinkových čajov (vyhnúť sa sladkým nápojom),
  • dychové cvičenia
  • pravidelná lymfodrenážna masáž u špecialistu
  • manuálne techniky pre stimuláciu lymfatických uzlín
  • príjem potravín, ktoré odvodňujú a zlepšujú metabolizmus, napríklad citróny, škorica, chilli, zelený čaj, zelená káva, koriander, petržlenová vňať, zeler, ovsené vločky, listová zelenina, losos, ľanové semienka
  • maderoterapia - jedná sa o modernú masážnu techniku, ktorá využíva drevené anatomicky tvarované nástroje na odbúravanie celulitídy, podporu lymfatického systému a tvarovanie postavy. Opakovanými masážnymi pohybmi dôjde k odplaveniu tuku, toxínov a prebytočných tekutín a zároveň sa prekrvia svaly a pokožka. Približne po piatich sedeniach je viditeľné zlepšenie stavu celulitídy, zmenšenie objemu problémových partií, zvýšený tonus pokožky a zdvihnutý zadok.

 

Tak čo, milé dámy, navnadili sme Vás aspoň trochu? Odporúčame Vám spomenuté tipy neodkladať na neskôr - predchádzať celulitíde je totiž oveľa jednoduchšie, ako ju odstraňovať. Prajeme Vám, aby Vaše úsilie čím skôr prinieslo svoje ovocie 😉

 




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Kofeín v šampóne – dokáže skutočne podporiť rast vlasov?
Kofeín v šampóne – dokáže skutočne podporiť rast vlasov?

09 feb , 2024

Prajete si, aby Vaše vlasy boli hustejšie, zdravšie a aby rýchlejšie rástli? Nie ste sami. Pravdepodobne ste už počuli o rôznych „zaručených“ receptoch na rast vlasov, ale po mnohých sklamaniach ostávate skeptickí.

Čítať viac..