Kofeín v šampóne – dokáže skutočne podporiť rast vlasov?

09 feb , 2024

Kofeín v šampóne – dokáže skutočne podporiť rast vlasov?

 

Prajete si, aby Vaše vlasy boli hustejšie, zdravšie a aby rýchlejšie rástli? Nie ste sami. Pravdepodobne ste už počuli o rôznych „zaručených“ receptoch na rast vlasov, ale po mnohých sklamaniach ostávate skeptickí.

V tomto článku by sme sa radi zamerali na jednu aktívnu látku, ktorá sľubuje zrýchlenie rastu vlasov a zmiernenie ich vypadávania. Je ňou káva - alebo lepšie povedané v káve prítomný kofeín. Ak sa chcete dozvedieť všetko o vplyve kofeínu na rast vlasov, pohodlne sa usaďte - spravte si kávu - a čítajte ďalej 😉

 

V čom spočíva kúzlo kávy pri starostlivosti o vlasy?

 

Zodpovedný je za to kofeín, a kávové zrná sú jeho bohatým zdrojom. Kofeín je známy svojimi povzbudzujúcimi účinkami, pokiaľ si ho doprajeme v podobe rannej šálky kávy. Ale skúšali ste už použiť kávu zvonku? Jej lokálne použitie na pokožku má rovnako významné výhody. Poďme si o nich povedať viac:

Stimulačný efekt: Rovnako ako Vaše telo potrebuje svoju dennú dávku kofeínu, ocenia kofeín aj Vaše vlasové folikuly. Kofeín pri lokálnom použití stimuluje tieto folikuly a je pre ne akýmsi budíkom, ktorý vlasy doslova prebúdza a povzbudzuje ich k rastu.

Zlepšenie krvného obehu: Kofeín môže tiež zvýšiť krvný obeh v pokožke hlavy. Lepšia cirkulácia krvi znamená, že Vaše vlasové folikuly sú zásobované väčším množstvom živín a kyslíka, ktoré sú životne dôležité pre rast vlasov.

Ochrana vlasov pomocou antioxidantov: Káva okrem kofeínu obsahuje tiež množstvo antioxidantov, ktoré chránia Vaše vlasy pred škodlivými voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Kávová kúra na vlasy môže teda ochrániť Vaše vlasy pred agresormi z vonkajšieho prostredia a pomôcť tak zachovať ich zdravie a odolnosť.

Prírodné farbivo na vlasy: Niektorí ľudia radi používajú kávu na vlasy z úplne iných dôvodov: ako prirodzený spôsob farbenia vlasov. Táto domáca metóda farbenia vlasov si získala obľubu pre jej šetrný prístup v porovnaní s chemickými farbami na vlasy. Uvarená studená káva môže byť aplikovaná na vlasy, najmä na sivé pramene, pre jemnú a dočasnú zmenu farby vďaka tmavým pigmentom.

Kofeín ako účinný blokátor DHT: Pre tých, ktorí počujú o DHT prvý krát, radi vysvetlíme podstatu. Problematika sa týka najmä mužov. V tele mužov je veľké množstvo testosterónu, a takmer 10% z neho sa u dospelého človeka s pomocou enzýmu 5-alfa reduktázy mení na di-hydro-testosterón (DHT), čo je aktívnejšia a silnejšia forma testosterónu. Hormón DHT je androgén, ktorý u mužov stimuluje a riadi vývoj a zachovanie typických mužských znakov. Tvorí sa v prostate a nadobličkách, následne sa DHT dostáva do krvného obehu, až k pokožke hlavy. Naviaže sa na receptory vo vlasových folikuloch a postupne im začína škodiť, správa sa k nim ako k cudzím. Pôsobením DHT sa vlasové folikuly zmršťujú, vlasy sa stávajú čoraz tenšie a kratšie, až nakoniec folikuly úplne odumrú. Tejto problematike je teda potrebné venovať pozornosť v predstihu a zamedziť tak úplnému odumretiu vlasových folikulov. Je potrebné efektívne znižovať produkciu DHT alebo spomaľovať premenu testosterónu na DHT. Čo to znamená v praxi? Našťastie, v prírode sa nájde hneď niekoľko prostriedkov na účinné blokovanie DHT. Medzi najvýznamnejšie patria Serenoa plazivá (Saw palmeto), žihľava, huba Reishi, rozmarín, ľanové a sezamové semienka, zelený čaj, avokádo, banány, rôzne druhy orechov a viacero druhov ovocia a zeleniny. A do tejto skupiny právom patrí aj kofeín. Lokálna aplikácia kofeínu na vlasovú pokožku významne znižuje pôsobenie DHT a pôsobí tak proti vypadávaniu vlasov.

 

 Dá sa tomu naozaj veriť...? 

 

Teraz, keď sme si povedali o účinkoch kofeínu na vlasy, poďme sa ponoriť hlbšie. Prospešné účinky kofeínu nie sú len „babskou radou“ - sú podporeviacerými vedeckými štúdiami. Prelomová štúdia zverejnená v roku 2007 potvrdila účinok kofeínu ako významného blokátora DHT, čo sa ukázalo ako sľubné riešenie pri liečbe androgénnej alopécie alebo dedičného vypadávania vlasov.Iná štúdia z roku 2014 zistila, že kofeín predĺžil trvanie anagénnej (rastovej) fázy rastu vlasov u mužov aj žien (rast vlasov sa skladá z troch fáz – rastová, prechodná a odpočinková). Potvrdilo sa teda, že vlasy môžu vďaka kofeínu rásť dlhší čas, predtým než dosiahnu odpočinkovú fázu a nakoniec vypadnú. Tretia štúdia z roku 2017  dokonca zistila, že lokálne použitie prípravku s 0,2%- ným obsahom kofeínu bola pri liečbe vypadávania vlasov u mužov takmer rovnako účinná ako 5% roztok Minoxidilu (v súčasnosti najúčinnejšieho lokálneho prípravku na liečbu alopécie na trhu). 

Ak sa teda obávate vypadávania vlasov, kofeín môže byť Vašim skvelým pomocníkom. Implementácia tejto prírodnej zložky do Vašej dennej rutiny môže spomaliť ich vypadávanie a podporiť rast existujúcich, ale aj nových vlasov. Takže, keď najbližšie siahnete po šálke kávy, alebo po šampóne s kofeínom, vedzte, že neprepadnete len trendu; je to vedecky overené riešenie pre zachovanie Vašej koruny krásy. 

 

Ako používať kofeín na vlasy 

 

Teraz, keď už viete všetko o vzťahu kávy a vlasov, poďme si povedať, ako tieto poznatky uviesť do praxe. Existuje niekoľko spôsobov, ako využiť kofeín na rast vlasov, pričom niektoré sú prospešnejšie ako iné. 

Pitie kávy: Potešili ste sa, že si odteraz doprajete ešte viac kávy a navyše sa budete tešiť z hustejšej hrivy? 😊 V tomto Vás musíme sklamať. Obsah kofeínu v nápojoch totiž zvyčajne nestačí na to, aby mal viditeľné účinky na Vaše vlasy. Okrem toho, vzhľadom na zdravé limity príjmu kofeínu, je vhodné vychutnať si kávu skôr pre chuť a dodanie energie. 

Kávové oplachy: Možno Vás napadlo, že doma začnete praktizovať kofeínové oplachy vlasov aplikovaním uvarenej a vychladnutej kávy priamo na vlasy a pokožku hlavy. Aj keď to môže byť príjemný experiment, je dôležité poznamenať, že koncentrácia kofeínu v takýchto oplachoch nie je taká presná ako v špeciálnych vlasových produktoch. Preto sa výsledky môžu líšiť a navyše je potrebné počítať aj s rizikom mierneho zafarbenia vlasov, či podráždenia pokožky. Opatrné preto musia byť najmä osoby so svetlejšími vlasmi, a tiež s citlivou pokožkou hlavy.

Vlasové produkty s obsahom kofeínu: Najlepší a najbezpečnejší spôsob, ako začleniť kofeín do Vašej rutiny starostlivosti o vlasy, je používať špeciálne formulované vlasové produkty obsahujúce kofeín. Tieto šampóny, kondicionéry či vlasové toniká sú navrhnuté tak, aby dodávali správnu koncentráciu kofeínu priamo do pokožky hlavy a vlasových folikulov, čím zaisťujú optimálnu absorpciu a minimálne riziko vedľajších účinkov. Okrem toho často obsahujú ďalšie osvedčené prírodné zložky, ako je rozmarínový extrakt, kreatín, pantenol a prebiotiká pre správnu mikroflóru vlasovej pokožky. Sú bezproblémovou a spoľahlivou voľbou pre tých, ktorí chcú podporiť rast vlasov, alebo predchádzať ich vypadávaniu.

 

V ponuke MARK face & body nájdete nasledujúce produkty starostlivosti o vlasy, ktoré obsahujú kofeín:

 

MARK shampoo COFFEE & LEMON - pre normálne a mastné vlasy

 

MARK shampoo ROSEMARY - proti vypadávaniu vlasov a na obnovu ich rastu

MARK hair conditioner Broccoli oil & prebiotic - pre normálne vlasy

 




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..