Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Prečo je dôležité pH v šampónoch?

 

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

 

Úplne Vás chápeme - orientovať sa vo svete vlasovej starostlivosti môže byť trochu náročné, najmä keď príde reč na pojmy ako „hladina pH“. Ale nebojte sa, veľmi radi Vám túto problematiku priblížime tým najjednoduchším spôsobom. V tomto článku sa ponoríme do fascinujúceho sveta starostlivosti o vlasy s nízkym pH a jeho vplyvu na udržanie harmónie vo vlasoch a vlasovej pokožke.

 

Prečo je pH v starostlivosti o vlasy dôležité?

 

Hladina pH vo Vašom šampóne nie je len zbytočný detail – je to zásadný prvok, ktorý môže výrazne zlepšiť, alebo naopak narušiť zdravie Vašich vlasov a pokožky.

 

Najprv si zopakujme niečo z chémie – pH meria kyslosť alebo zásaditosť látky. Stupnica pH sa pohybuje od 0 do 14, pričom 7 je neutrálne. Všetko pod 7 je kyslé a všetko nad 7 je zásadité. Keď použijete šampón s príliš vysokým alebo príliš nízkym pH, môže to narušiť jemnú rovnováhu vo vlasoch a vlasovej pokožke. Príliš vysoké pH môže spôsobiť otvorenie vlasovej kutikuly (pozn.: kutikula je vonkajšia vrstva obklopujúca vlas a má funkciu ochrannej bariéry proti vplyvom z vonkajšieho prostredia), čo vedie ku krepateniu, statickej elektrine alebo lámaniu. Na druhej strane príliš nízke pH šampónu môže spôsobiť stiahnutie kutikuly, čo má za následok ochabnuté vlasy bez života. Navyše pH Vášho šampónu priamo ovplyvňuje jeho účinnosť - správna úroveň pH totiž zaisťuje najefektívnejšie čistenie.

Význam pH pre vlasy sa ešte viac zvýrazňuje pri práci s tvrdou vodou, ktorá má vyššie pH. Produkty starostlivosti o vlasy s nízkym pH pôsobia proti zásaditej povahe tvrdej vody, čím zabraňujú potenciálnemu poškodeniu vlasovej kutikuly a vlasovej pokožky. 

 

Aké je optimálne pH pre Vašu pokožku a vlasy? 

 

Hodnota pH Vašich vlasov je okolo 3,7 a pH pokožky hlavy je 5,5. Obidve sú teda mierne kyslé. Hoci predstava kyslého prostredia v kontexte vlasov môže trochu odrádzať, v skutočnosti je to to, po čom Vaše vlasy a pokožka túžia! Pokiaľ ide o optimálnu úroveň pH vlasových produktov, mali by sa snažiť čo najviac priblížiť prirodzenému pH vlasov a pokožky. V ideálnom prípade by ste si mali vyberať produkty, ktoré sú medzi 4,0 a 5,5 na stupnici pH. Táto úroveň kyslosti pomáha udržiavať vlasové kutikuly hladké a pokožku hlavy v rovnováhe, aby Vaše vlasy mohli rásť v plnom zdraví.  

 

Čo je to šampón s vyváženým pH? 

 

Šampón s nízkym pH má približne rovnaké pH ako Vaša pokožka a vlasy (v rozsahu od 4,0 do 5,5). Možno budete prekvapení, ale nie všetky šampóny majú kyslé pH, bohužiaľ. Štúdia z roku 2014 zistila, že zo 123 rôznych testovaných šampónov len 38 % malo pH pod 5,5. Je to šokujúce aj vzhľadom k tomu, že tá istá štúdia dospela k záveru, že ak má šampón pH nad 5,5, môže poškodzovať pokožku hlavy a vlasy.  

 

Výhody šampónov s nízkym pH pre vlasy 

 

Jemné čistenie: Príliš zásadité produkty môžu byť agresívne, môžu odstraňovať z pokožky prirodzené oleje a vysušovať vlasy. Šampóny s vyváženým pH na druhej strane čistia Vaše vlasy jemne a zaisťujú, že zostanú lesklé a zdravé.

Ochrana kutikuly: Alkalické (zásadité) prípravky otvárajú vlasové kutikuly a vystavujú vlasy potenciálnemu poškodeniu. Šampóny so správnym pH zaisťujú, že kutikuly ostanú uzavreté a hladké.

Rovnováha pokožky hlavy: Ak je pH Vášho šampónu príliš vysoké, môže to narušiť pH pokožky hlavy a spôsobiť podráždenie, svrbenie a suchosť. Šampón so správnou kyslosťou udrží vzácnu rovnováhu pH pokožky hlavy.

Ochrana farby vlasov: Šampóny s vyváženým pH pomáhajú udržať Vaše zafarbené vlasy neporušené a zaisťujú, že farba ostane oveľa dlhšie výrazná a žiarivá.

Boj proti krepovateniu a lámavosti: Ak je pH Vášho šampónu príliš vysoké, spôsobí to negatívny elektrický náboj vo vlasoch, čo vedie k treniu, statickej elektrine a krepovateniu. Produkty s optimálnym pH vlasov Vám zanechajú vlasy hladké a hydratované.

 

Ako zistiť pH vášho šampónu? 

 

Teraz, keď už viete, aká dôležitá je úroveň pH Vašich produktov starostlivosti o vlasy, pravdepodobne by ste chceli zistiť, akú hodnotu na stupnici pH dosahujú Vaše obľúbené produkty. Tu je návod, ako na to: 

Skontrolujte etiketu: Niektoré značky uvádzajú úroveň pH priamo na etikete produktu, alebo v popise produktu na webovej stránke značky. Hľadajte výrazy ako vyvážené ph, kyslé pH alebo ideálne konkrétne číslo pH.

Šampóny MARK face & body majú hodnotu pH 5.00.

Kontaktujte výrobcu: Nebojte sa osloviť priamo výrobcu a zistite rýchlo a jednoducho úroveň pH Vášho šampónu.

Domáce pH testovanie: Ak radi experimentujete, môžete si pH zmerať sami pomocou testovacích prúžkov, ktoré nájdete v každej lekárni. Navlhčite prúžok šampónom, porovnajte farbu s tabuľkou a pH Vášho šampónu už nebude tajomstvom!

Online zdroje: Možno sa už niekto zaoberal rovnakou otázkou ako Vy a hodnotu pH Vášho šampónu už zisťoval, pričom ju zdieľa na internete vo forme recenzie. Pustite sa preto do hľadania a ušetrite čas aj peniaze 😊  

 

Čo ešte treba zvážiť okrem hodnoty pH?  

 

Hoci nízka hodnota pH je rozhodujúca, sama o sebe nezaručuje, že daný šampón bude pre Vaše vlasy ten pravý. Tu sú štyri ďalšie faktory, ktoré treba mať na pamäti pri nákupe šampónu: 

1. Typ vlasov: Jeden šampón nevyhovuje všetkým – zvážte preto svoj typ vlasov. Sú mastné, suché, kučeravé alebo rovné? Sú skôr jemné a potrebovali by zväčšiť objem, alebo potrebujete vlasy skôr skrotiť? Rôzne šampóny vyhovujú rôznym potrebám, preto starostlivo zvážte, čo chcete vo svojej vlasovej rutine dosiahnuť. 

2. Na ingredienciách záleží: Nahliadnite do zoznamu ingrediencií. Hľadajte výživné zložky, ako sú prírodné oleje, antioxidanty, vitamíny a posilňujúce proteíny. Kvalitné ingrediencie zohrávajú významnú úlohu pri udržiavaní Vašej koruny krásy v špičkovom stave. Na druhej strane odporúčame povedať jasné NIE sulfátom, silikónom, parabénom, ftalátom, vysušujúcemu alkoholu, minerálnym olejom a syntetickým vonným látkam v šampóne. Tieto zložky môžu vysušiť vlasy, zaťažiť ich alebo dokonca spôsobiť alergické reakcie na pokožke a spôsobiť tak zdravotné problémy. 

3. Špecifické problémy s vlasmi: Máte lupiny, seboreu, vlasy majú sklon ku krepovateniu, k vypadávaniu, alebo si vlasy pravidelne farbíte? Hľadajte šampón, ktorý je určený presne na špecifiká Vašich vlasov - len tak im doprajete takú starostlivosť, akú naozaj potrebujú.

4. Bez krutosti a udržateľný: Ak vám záleží na našej planéte, zvážte šampón, ktorý je v súlade s Vašimi hodnotami a je šetrný nielen k Vašim vlasom, ale aj k planéte a zvieratám.

 

 




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..

Kofeín v šampóne – dokáže skutočne podporiť rast vlasov?
Kofeín v šampóne – dokáže skutočne podporiť rast vlasov?

09 feb , 2024

Prajete si, aby Vaše vlasy boli hustejšie, zdravšie a aby rýchlejšie rástli? Nie ste sami. Pravdepodobne ste už počuli o rôznych „zaručených“ receptoch na rast vlasov, ale po mnohých sklamaniach ostávate skeptickí.

Čítať viac..