Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

V dnešnom blogu by sme si radi posvietili na výhody pleťových olejov, výber olejov podľa typu pleti, vysvetlíme si zásady správnej aplikácie olejov a povieme si, čo je to komedogenita.

 

Výhody pleťových olejov

 

Vysoký obsah účinných látok poskytuje pleti intenzívnu starostlivosť. Oleje pochádzajú z rastlín, obsahujú nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa v podobnej forme prirodzene nachádzajú aj v ochrannej vrstve pokožky. Preto sa s ňou mimoriadne dobre viažu a posilňujú ju. Okrem toho dodávajú oleje pleti vitamíny (hlavne A a E) a antioxidanty, aby ochránili kožné bunky pred oxidatívnym stresom. 

Jednoduché zloženie. Tým, že pleťové oleje neobsahujú vodu, nemusia obsahovať ani emulgátory na spojenie olejových a hydratačných (vodných) zložiek, a taktiež nemusia obsahovať často dráždivé konzervanty. Preto majú pleťové oleje oveľa jednoduchšie zloženie, vhodné aj pre tú najcitlivejšiu pleť.

Hodnotné a účinné zloženie. V oleji sa ľahko rozpúšťajú mnohé účinné látky a vitamíny, preto je možné ich obohatiť a dosiahnuť tak ešte účinnejšiu zmes.

Uzamknutie vlahy. Olej sám o sebe pokožku nehydratuje, má však jedinečnú schopnosť vytvoriť na pleti ochrannú lipidovú vrstvu, ktorá vlahu v pokožke uzamkne.

 

Ako správne používať oleje?

 

Nie je vám jasné, v ktorom kroku kozmetickej rutiny je najvhodnejšie použiť pleťový olej? Je lepšie ich používať ráno, alebo večer pred spaním? Čiastočne je potrebné riadiť sa svojou pleťou a preferenciami. Každopádne však platí, že oleje je najlepšie nanášať na navlhčenú pleť. Po dôkladnom vyčistení pleti je teda vhodné použiť hydrolát, ktorým pleť opäť zvlhčíme. Navlhčenie pleti napomôže k lepšiemu rozotretiu oleja a tiež k jeho penetrácii. V tom prípade stačí naniesť pár kvapiek na dosiahnutie želaných výsledkov.

Olej vždy nanášame najskôr do dlaní, kde ho rozohrejeme a následne nanášame na pleť. Vhodnejšie je olej používať v rámci večernej rutiny, aby sme z jeho regeneračných účinkov vyťažili čo najviac.

 

TIP: Veľmi vhodné je ako alternatívu navlhčenia hydrolátom použiť sérum, ktoré je bez oleja, napríklad hyalurónové sérum. Pár kvapiek séra v dlani zmiešajte s 1 alebo 2 kvapkami oleja podľa typu pleti, a takto pripravenú emulziu naneste na pleť. Výsledkom je skvele hydratovaná, vyživená a hebká pleť bez pnutia, a zároveň bez pocitu mastnoty. Určite to vyskúšajte 😉

 

Na čo si dať pozor pri nanášaní séra?

 

Oleje bývajú najčastejšie balené vo flakónoch a na pleť sa nanášajú kvapkaním pomocou pipety. Jednou z najčastejích chýb pri nanášaní oleja na pleť je, že sa koncom pipety dotkneme pleti. Pamätajte si, že pipeta nesmie prísť do kontaktu s pokožkou tváre, ani s rukami! Ako sme už vyššie spomínali, oleje majú samokonzervačné účinky, neobsahujú teda žiadne pridané konzervanty a je preto na mieste, aby sme pri práci s nimi dodržali hygienu. 

 

Oleje podľa typu pleti

 

- Oleje pre zrelú pleť a pleť s vráskami

Skvelou voľbou pre zrelú pleť je vďaka svojim silným regeneračným účinkom šípkový olej. Tento olej je prírodným zdrojom retinolu, ktorý spomaľuje starnutie pleti. Podporuje rýchlejšiu obnovu buniek a stimuluje tvorbu kolagénu. Okrem iného dokáže zjemniť jazvičky, preto sa odporúča aj na pleť so stopami po akné.

Jedným z najznámejších olejov vo svete anti-ageingu je argánový olej, nazývaný tiež tekuté zlato. Dokáže viditeľne zmierniť vrásky a má skvelé hydratačné účinky, čo zrelá pleť veľmi ocení. Podporuje tvorbu kolagénu a elastínu, ktorých produkcia sa s pribúdajúcim vekom spomaľuje.

Následky starnutia na pleti dokáže tiež zmierniť rakytníkový olej. Obsahuje vitamíny A a E, ktoré zlepšujú pružnosť pleti, napomáhajú jej regenerácii, pomáhajú predchádzať vzniku ďalších vrások a pôsobia protizápalovo a hojivo.
 

 

- Oleje pre suchú pleť

Suchá pleť si vyžaduje predovšetkým hydratáciu a ochranu pred okolitými negatívnymi vplyvmi. To pleti v kombinácii s hydrolátmi zaručí ricínový olej. Pomáha pleti náchylnej k podráždeniu či alergiám, upokojuje suchú a popraskanú pokožku.

Avokádový olej vďaka obsahu vitamínov podporí odolnosť pleti pred vonkajšími vplyvmi. Podporuje obnovu buniek a regeneráciu pokožky a tiež zmäkčuje suchú, stvrdnutú kožu.

Marhuľový olej pôsobí ako vynikajúci zvlhčovač pleti a má dobré reneganeračné vlastnosti, je vhodný aj pre citlivú detskú pleť a pokožku postihnutú ekzémom.

Pre suchú pleť je vhodný je aj argánový a šípkový olej.

 

- Oleje na zmiešanú pleť

Zmiešaná pleť sa vyznačuje tým, že niektoré miesta si vyžadujú intenzívnejšiu hydratáciu, zatiaľ čo iné sú dostatočne premastené a potrebujú skôr utlmiť produkciu mazu. Ideálnou voľbou je jojobový olej, ktorý sa svojim zložením veľmi podobá kožnému mazu, a preto je vhodný pre všetky typy pleti. Siahnuť môžete aj po oleji hroznovom, marhuľovom alebo pupalkovom.

 

- Oleje pre problematickú a mastnú pleť

Na mastnú a problematickú pleť sa najviac hodia ľahšie oleje, ktoré pleť zbytočne nezaťažujú a neupchávajú póry. Rovnako dobrou voľbou sú aj oleje s protizápalovými účinkami.

Nimbový olej preukázateľne zlepšuje prejavy akné, pokožku ukľudňuje, podporuje hojenie a tiež obranyschopnosť pleti. Má navyše silne antibakteriálne účinky, ktoré pleť postihnutá akné veľmi potrebuje. Hroznový olej je nabitý antioxidantmi, vďaka tomu urýchľuje regeneráciu pleti. Vhodný je aj arganový, konopnýšípkový, levanduľový a v malom množstve aj čajovníkový olej.

Všetky spomenuté oleje majú jednu spoločnú vlastnosť, a tou je nízka komedogenita. Ak ste o tomto pojme ešte nepočuli, poďme si vysvetliť, o čo vlastne ide.

 

Stupeň komedogenity – čo to je?

 

Stupeň komedogenity vyjadruje, ako veľmi pravdepodobné je pri danom oleji takzvané „upchatie“ póru a tvorba komedónu. Všeobecne platí, že suchšia pleť toleruje vyššie stupne komedogenity, ako pleť mastná a aknózna. Na suchej pleti póry nie sú také viditeľné a nevylučujú toľko mazu, ako je to pri pleti mastnej. Stupňov komedogenity je 6, označujú sa od 0 (nekomedogénny) po 5 (najviac komedogénny). V prípade tejto stupnice však platí, že je všeobecná a nemusí platiť pre všetkých rovnako. To, že olej je označený ako nekomedogénny ešte neznamená, že vám nemôže upchať póry. A takisto, ak sa olej označuje ako vysoko komedogénny, vašej pleti póry upchať nemusí.

 

Pripájame zoznam olejov podľa stupňov komedogenity:

 

  • Stupeň komedogenity 0 (nekomedogénny) – arganový, konopný, makový, malinový, minerálny a svetlicový olej, bambucké maslo
  • Stupeň komedogenity 1 – ricínový, hroznový, nimbový, šípkový, rakytníkový, skvalán, jojobový a nechtíkový olej
  • Stupeň komedogenity 2 – mandľový, marhuľový, baobabový, tekvicový, olivový, sezamový, slnečnicový, slivkový a opunciový olej
  • Stupeň komedogenity 3 – pupalkový, moringový, makadamiový a avokádový olej
  • Stupeň komedogenity 4 – ľanový a kokosový olej
  • Stupeň komedogenity 5 – olej z pšeničných klíčkov

 

 V našej ponuke nájdete nasledujúce pleťové oleje:

 

MARK Organic oil Coffee 

Organické olejové sérum vhodné pre všetky typy pleti, s výraznými benefitmi pre zrelú pokožku. Hlavnou zložkou je argánový a jojobový olej v BIO kvalite, ktorých účinky skvelo dopĺňa kávový olej s prirodzeným obsahom kofeínu a vitamín E.

MARK organic oil Lemongrass

Organic oil Lemongrass je organické olejové sérum vhodné pre všetky typy pleti, špeciálne pre pleť so sklonom k akné a problematickú pleť. Obsahuje marhuľový a ryžový olej, ktoré dopĺňa olej z hroznových jadierok vitamín E a esenciálny olej z citrónovej trávy.

MARK organic Argan oil

100% čistý dar marockej prírody, elixír krásy a zdravia pre pokožku, vlasy a nechty. Získavaný je lisovaním z ručne zbieraných orechov arganovníka (Argania spinosa) z juhozápadného Maroka. Tento multifunkčný zázračný olej je bohatý na mastné kyseliny a vitamíny, vďaka čomu pôsobí ako prirodzená ochrana proti starnutiu a vysušovaniu pokožky a zároveň pôsobí protizápalovo a pomáha regulovať tvorbu kožného mazu. Je teda vhodný pre všetky typy pleti bez výnimky.

 

Veríme, že si vyberiete ten svoj a objavíte tak čaro olejov, ktoré naozaj majú čo ponúknuť každému z nás 😊




Tiež v Novinky

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..

Kofeín v šampóne – dokáže skutočne podporiť rast vlasov?
Kofeín v šampóne – dokáže skutočne podporiť rast vlasov?

09 feb , 2024

Prajete si, aby Vaše vlasy boli hustejšie, zdravšie a aby rýchlejšie rástli? Nie ste sami. Pravdepodobne ste už počuli o rôznych „zaručených“ receptoch na rast vlasov, ale po mnohých sklamaniach ostávate skeptickí.

Čítať viac..