Úľava pre citlivú a seboreickú pokožku hlavy

31 dec , 2022

Úľava pre citlivú a seboreickú pokožku hlavy

Citlivá pleť bola prvýkrát definovaná v roku 1987 ako „syndróm kozmetickej intolerancie“ a všeobecne sa označuje ako:

  • reaktívna pokožka
  • podráždená pokožka
  • netolerantná pleť

Ide najmä o subjektívne vnímanie pocitov svrbenia, pálenia alebo brnenia s bolesťou alebo bez nej. Spúšťajú ho rôzne faktory, ktoré môžu byť fyzikálne (ultrafialové žiarenie, teplo, chlad a vietor), chemické (kozmetika, čistiace prostriedky, voda a znečistenie), psychogénne (stres) alebo hormonálne (menštruačný cyklus).

Seboreická dermatitída vo vlasoch sa prejavuje svrbiacou pokožkou so šupinkami a často sa zamieňa s lupinami vo vlasoch. Sprevádza ju začervenanie, biele olupujúce sa lupiny, alebo mastné, žltkasté šupinky a často aj opuchnuté miesta. Spôsobujú ju kvasinky rodu Malassezia, ktoré sa množia v oblastiach mastnej pokožky, spôsobujú zápalay a vedú k svrbeniu. Príčinou môžu byť genetické predispozície, ale aj nezdravý životný štýl, hormonálna nerovnováha, dlhodobý stres, emočná záťaž alebo porucha imunity. Neide o prenosné ochorenie, no zväčša sa podpisuje na našej psychickej pohode. Stav seborei sa môže meniť vplyvom počasia, v zimných mesiacoch sa zhoršuje a napoak v letných dochádza k výraznému zlepšeniu.

Pri starostlivosti o seboreickú a citlivú pokožku hlavy je dôležitý správne zvolený šampón s použitím jemných čistiacich látok, aktívnych upokojujúcich zložiek a šetrných nedráždivých konzervantov. Neplatí tu pravidlo, že šampón z lekárne spĺňa tieto požiadavky, aj keď možno obsahuje vyšší podiel prírodných látok.

Vyhýbajte sa používaniu šampónov z drogérie, často obsahujú agresívne tenzidy, parfumy a ďalšie látky, ktoré dráždia pokožku. Takisto obmedzte používanie stylingových prípravkov a farbenie vlasov.

Ako často a čím umývať vlasy?

Časté umývanie šampónom je dôležitým predisponujúcim faktorom pre zvýšenú citlivosť pokožky hlavy, ktorá môže byť spôsobená poruchou bariérovej funkcie v dôsledku nadmernej transepidermálnej straty vody. To následne umožňuje zvýšenú expozíciu tenzidom, čo znamená, že pokožka zrazu reaguje citlivo aj na šampóny, ktoré doteraz akceptovala. Povedané jednoduchšie - časté umývanie vlasov napr. každý deň, alebo viac ako 2 krát do týždňa môže byť na škodu. Dôvodom je zníženie NMF (Natural Moisturizing Factor), ktorý podporuje schopnosť pokožky zadržiavať vlhkosť, vyššia TEWL (TransEpidermal Water Loss) transepidermálna strata vody, zmeny hrúbky pokožky, jej vyššia priepustnosť, zmena ceramidov a porucha medzibunkových lipidov. 


Venujte zvýšenú pozornosť voľbe správneho šampónu - práve šampón je pre mnohých ľudí jednou z hlavných príčin zvýšenej citlivosti pokožky hlavy. Agresívne umývacie prostriedky alebo povrchovo aktívne látky v mnohých šampónoch narúšajú kyslý ochranný plášť pokožky hlavy a zanechávajú ju náchylnú na vysušenie a podráždenie. Časté šampónovanie, alebo použitie šampónov s agresívnymi tenzidmi zbavuje vlasy kožného mazu - prírodných olejov, ktoré produkuje pokožka hlavy, pretože sébum (kožný maz) pomáha chrániť vaše vlasy pred stratou vlhkosti. To všetko môže viesť k napnutej, suchej pokožke hlavy a suchým, hrubým vlasom náchylným na lámanie.

Vhodnou voľbou je napríklad šampón pre citlivú pokožku hlavy. Obsahuje jemné tenzidy a pantenol, hydratuje ju, upokojuje a podporuje zotavenie kožného mikrobiómu.

 

Ako podporiť ozdravenie vlasovej pokožky, zmiernenie zápalov a svrbenia?

Výborným doplnkom starostlivosti o seboreickú pokožku hlavy /nielen tú citlivú/ je levanduľový hydrolát - 100% prírodná voda z levandule v bio kvalite. Neobsahuje žiaden alkohol ani konzervanty. Má skvelý upokojujúci účinok, regeneruje, zmierňuje svrbenie a zápalové prejavy pokožky. Je vhodný aj na citlivú a detskú pokožku. A ako ju používať pri ošetrení vlasovej pokožky? Stačí jednoducho nastriekať a vmasírovať do pokožky hlavy hneď po umytí, prípadne podľa potreby, kedykoľvek počas dňa.

Levanduľový hydrolát MARK

 

Zapálené ložiská je vhodné ošetrovať lokálne sérom s obsahom kyseliny salicylovej. Má antibakteriálne a silné protizápalové účinky, dokáže tak urýchliť proces hojenia zapálenej kože. Nájdete ju v jej prírodnej forme, v podobe extraktu z vŕby bielej v prebiotickom hyalurónovom sére.  Spolu s kyselinou hylurónovou, aloe vera a rozmarínovým hydrolátom upokoja a zregenerujú pokožku hlavy. Nakvapkajte 1-2 kvapky séra na zapálené miesto a jemne vmasírujte. Sérum môžte aplikovať dvakrát denne, prípadne podľa potreby.

 

Aké je zloženie mojich vlasových prípravkov a aké vyhody prináša? 

✅ Jemné a šetrné tenzidy na báze neiónových cukrových tenzidov - Lauryl Glucoside, Decyl Glucoside, Coco-Glucoside a pod., ktoré predstavujú najjemnejšiu skupinu tenzidov

Aktívne látky v podobe:

🌸 hydrolátov z bylín, ktoré svojím kyslým pH rešpektujú kyslý ochranný plášť pokožky 

🌸 kofeín, ktorý stimuluje vlasové folikuly k rýchlejšiemu rastu

🌸 prírodná forma kyseliny salicylovej, ktorá má vynikajúce protizápalové vlastnosti, upokojuje podráždenú a svrbivú pokožku hlavy, regeneruje ju a pôsobí proti lupinám

Ošetrujúce a zvlhčujúce látky ako glycerín, glyceryloleát, aloe vera, ktoré zabraňujú strate vody a dopĺňajú ju

Vitamíny ako panthenol, aminokyseliny ako betaín a kreatín, čo sú prirodzené zložky pokožky. Vlasy hydratujú, posilňujú a prispievajú k ich ľahšej úprave a k zdravému vzhľadu vlasov

Prebiotické kultúry na regeneráciu mikrobiómu pokožky hlavy, zmierňujú prejavy podráždenia a podporujú odolnosť pokožky voči vonkajším vplyvom

Jemné konzervačné látky, ktoré sú šetrné k ochrannému mikrobiómu pokožky

Takáto starostlivosť poskytuje úľavu práve citlivej a seboreickej pokožke:

  1. nezanecháva suchú pokožku hlavy
  2. upokojuje ju a redukuje svrbenie 
  3. zmierňuje podráždenie a prejavy zápalu
  4. znižuje začervenanie
  5. ombedzuje tvorbu lupín
  6. obsahuje dôležité látky ktoré obnovujú, posilňujú, chránia a vyživujú pokožku hlavy a vlasu
  7. udržuje pokožku hlavy v zdravej kondícii pre plnenie ochrannej funkcie

 

MARK face and body®
účinná prírodná kozmetika
www.markscrub.com 




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..