Zázračné účinky prášku zo stromu Neem

25 aug , 2017

Zázračné účinky prášku zo stromu Neem

Ahoj,

môj dnešný blog bude asi plný cudzích slovíčok, všetky sa ale točia okolo jediného - Neem. Zdá sa ti tento výraz povedomý? Presne tak! Prášok z listov stromu Neem, po našom nimbovník a po latinsky Azadirachta indica, je jednou zo zložiek v mojej horúcej novinke MARK Green tea face mask.

Iste vieš, že moje scruby sa vyrábajú na Slovensku. Pretože som veľký cestovateľ, po ingrediencie na pleťovú masku zo zeleného čaju som si zaletel aj do iných kútov sveta. Po prášok z lístkov Neem konkrétne do Indie. Je taký obľúbený, že ho majú takmer v každej záhrade. Som veľmi vyberavý, čo sa týka zloženia, ale môžem ti odprisahať, že tá ďaleká cesta stála za to.

Čo je na ňom také zaujímavé?

Nimbovník sa teší obľube pre svoje liečivé účinky už tisíce rokov, a to nielen v Indii. Ťažko nájsť nejaký problém, s ktorým by si tento zázrak nevedel poradiť. Za tieto svoje schopnosti vďačí najmä svojim antibakteriálnym, antimykóznym a protizápalovým účinkom. Využíva sa v rôznych formách, ako olej extrahovaný z lístkov, vylúhovaný čaj, dokonca sa dá nájsť aj v zubných pastách. Pokiaľ však narazíš na takú formu Neem, ktorú možno konzumovať, odporúčam poradiť sa s doktorom. Mne sa najviac zapáčil vo forme prášku na vonkajšie použitie. :)

Pretože Neem je vo svojom regióne overená klasika, spísal som pre teba pár bodov, ktoré zhrňujú jeho liečivé účinky:

  • Protivírusové účinky: Extrakt z lístkov Neem eliminuje vírus tým, že ho absorbuje a ochráni tak nepostihnuté miesta, aby sa vírus ďalej nerozšíril. Takto lieči vírusové ochorenia, akými sú napríklad kiahne alebo herpes.  
  • Čistenie krvi: Zvnútra pôsobí Neem priaznivo na krvný obeh a srdce. Krv čistí a udržiava v nej zdravú hladinu cukru. Pomáha ukľudniť nepravidelný tlkot srdca a kontroluje vysoký krvný tlak.
  • Protizápalové účinky: Neem vďaka svojim protizápalovým účinkom funguje aj na úľavu boľavých a opuchnutých kĺbov. Masáž s olejom z Neem uvoľní stuhnuté svaly a boľavé kĺby, pomáha pri reume aj bolestiach krížov.
  • Účinný protijed: Vďaka činiteľom proti zrážaniu, ktoré extrakt z Neem lístkov obsahuje, sa stal dobrým pomocníkom napríklad pri poštípaní hmyzom. To isté platí aj pri liečbe vredov alebo zápalov.
  • Drobné ranky: Priloženie Neem lístkov či pasty na ranky a drobné popáleniny im pomôže zahojiť sa rýchlejšie a otvorené ranky uzavrie a ochráni pred infekciou či ďalšími nečistotami.
  • Krásne vlasy: Nimbovník nevynecháva ani vlasy. Jeho antibakteriálne účinky pri správnom použití pomáhajú proti suchej pokožke hlavy, lupinám a vypadávaniu vlasov a prispievajú tak k celkovému zdraviu pokožky hlavy.
  • Liečba akné: To najlepšie som si nechal na koniec. Pri správnom používaní ťa Neem zbaví akné, čiernych bodiek, hnisavých vyrážok aj rozšírených pórov. Jeho antibakteriálne účinky pomáhajú aj ako prevencia a jeho antioxidanty minimalizujú tvorbu jazvičiek a škvŕn po akné. Pokožku zanechá sviežu a vďaka mastným kyselinám a vitamínu E ju napne a spevní, čím predchádza aj tvorbe vrások a ostatných znakov starnutia. Z týchto dôvodov som jeho prášok primiešal do mojej pleťovej masky MARK Green tea face mask, ktorú odporúčam práve pre aknóznu a problematickú pleť.

Tým, ktorí majú citlivejšie oči sa môže stať, že im z masky MARK Green tea face mask budú slziť oči. Ak sa to stane aj tebe, neľakaj sa! Je to bežný prejav, ktorý je spôsobený práve práškom zo stromu Neem. Riešenie je jednoduché - hneď po aplikácii masky si na oči daj plátky uhorky alebo vlhký uteráčik. Tak budú tvoje oči chránené a Neem bude môcť robiť svoju robotu. Tvoja pleť to ocení!

Verím, že dáš tomuto indickému zázraku šancu. Nezabudni mi napísať svoje dojmy a myšlienky! :)

Tvoj MARK




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..