Poznáte hydroláty? – MARK face and body Preskočiť na obsah
Poznáte hydroláty?

Poznáte hydroláty?

Ahoj,

asi každý z nás sa už stretol s liečivou silou rôznych byliniek. Mnohé liečivé krémy a masti sú obohacované extraktmi z kostihoja, levandule, nechtíka, harmančeka...a iných rastliniek. Stretávame sa s nimi vo forme rôznych bylinných čajov, tinktúr, odvarov, záparov, extraktov, ale aj hydrolátov.

Čo sú hydroláty?

Ako prvé - sú to jedinečné a výnimočné produkty, dary prírody, ktoré dajú vyniknúť vašej prirodzenej kráse a v neposlednom rade prispievajú k zdravej kondícii vašej pleti. Zároveň sú to mikrodávky esenciálnych olejov, ktoré často disponujú terapeutickými účinkami.

Ako sa vyrába hydrolát?

Hydrolát (tiež kvetová voda) je produkt destilácie rastliny vodnou parou. V procese výroby sa využíva iba energia pary a tepla na uvoľnenie buniek vo vnútri rastlín, ktoré obsahujú mnohé dôležité prvky. Existujú tu však v oveľa menších dávkach, čo zaručuje bezpečnosť pre domáce a kozmetické využitie. Veda o destilácii je založená na skutočnosti, že rôzne látky sa vyparujú pri rôznych teplotách. Na rozdiel od iných extrakčných techník založených na rozpustnosti zlúčeniny buď vo vode alebo oleji, destilácia oddelí zložky bez ohľadu na ich rozpustnosť. Destilát obsahuje zlúčeniny, ktoré sa odparujú pri, alebo pod teplotou destilácie. Skutočné chemické zložky týchto destilátov ešte neboli úplne identifikované, ale rastlinné destiláty budú zvyčajne obsahovať esenciálne oleje, organické kyseliny a iné vo vode rozpustné zložky rastlín.

Z čoho sa vyrába hydrolát?

Hydroláty sa získavajú nielen z kvetov ako by sa mohlo zdať, ale aj z koreňov, dreva, listov, ihličia, vetvičiek semienok...môžu byť v podstate z akýchkoľvek rastlín, nielen z rastlín, ktoré obsahujú silice (teda tých, z ktorých sa získavajú éterické oleje).

Je hydrolát novinka?

Už v 16. storočí sa v mnohých domoch bohatých rodín nachádzala špeciálna miestnosť, kde sa stretávali ženy. Obvykle sa pri týchto obydliach nachádzala bylinková záhradka, kde sa okrem iného pestovali aj liečivé rastliny. Byliny boli potom destilované hlavne pre získanie hydrolátu. Hydrolát bol používaný pri varení pre dodanie arómy, ako toaletná voda pre osobnú hygienu, ale aj ako liečivá medicína.

Prečo použiť na pokožku hydrolát?

Je všeobecne známe, že pH pokožky je mierne kyslé a má hodnotu okolo 5,5. Mnoho prípravkov v starostlivosti o pleť má vysoké pH a môže dôjsť k narušeniu prirodzenej rovnováhy pokožky. Avšak väčšina hydrolátov má pH medzi 4 až 6, čo pomáha pokožke uchovávať zdravý kyslý plášť.

Kurt Schnaubelt vo svojej knihe Lekárska Aromaterapia hovorí - že „hydroláty sú obzvlášť užitočné pre aromaterapeutické procedúry, najmä pre deti, keď použitie silice môže byť príliš silné. Liečenie esenciálnymi olejmi pomocou aromatických hydrolátov vytvára elegantnú alternatívu.“

Mnoho zložiek  v hydrolátoch sa odlišuje od tých nájdených v esenciálnych olejoch z rovnakého rastlinného materiálu.

Suzanne Catty, autor Hydrosols - Next Aromaterapia, uvádza: "...Hydrolát je možné chápať ako mikro-dávky esenciálneho oleja," aj keď ďalej riedené vodou. To je jeden z dôvodov, prečo jemnosť hydrolátov je ideálna pre deti, starších ľudí a vôbec všetkých citlivých a tých, ktorí si chcú zachovať krásnu a zdravú pokožku. Je to tiež hlboký a nádherný spôsob ako spoznať a oceniť rastlinný potenciál komplexnosti - nájdený v aromatických vodách rastlín - vzniká dokonale koncentrovaný - bioaktívnymi látkami "nabitý" hydrolát s výnimočnými vlastnosťami! Podporujú prirodzené pH pokožky, hrajú významnú rolu pri udržaní harmónie pleti, jej zdravia a odolnosti, majú terapeutické účinky na poškodenú, problémovú, precitlivenú a zapálenú pleť - pokožku upokojujú a osviežujú.

Uvediem vlastnosti niektorých bylinných hydrolátov, ktoré nájdete aj v mojej ponuke:

Rozmarín – pomáha regulovať či dokonca znižovať aj tvorbu kožného mazu, a preto účinne bojuje aj s mastnou pokožkou hlavy a mastiacimi sa vlasmi. Okrem toho je vďaka svojim antibakteriálnym účinkom ideálny pomocník pre problematickú pleť, ktorá je ovplyvnená dermatitídou, ekzémom či psoriázou.

Ruža – obľúbený a výnimočný hydrolát z lupienkov ruže damašskej, je skvelý  pre všetky typy pleti , pomáha vyvažovať produkciu kožného tuku a pH pokožky, vôňa  pomáha zmierniť úzkosť a stres.

Neroli – hydrolát z pomarančových kvetov, má jemné čistiace účinky, tonizuje pokožku a regeneruje poškodenú a podráždenú pokožku

A pre vašu inšpiráciu posielam zopár tipov, kde všade sa dajú hydroláty využiť:

  • hydratácia pleti pred použitím krému alebo oleja (skvelá neroli, ruža..)
  • sprej na osvieženie pokožky najmä v horúčavách
  • k čisteniu a tonizácii pleti namiesto pleťovej vody
  • do kúpeľa (terapeutické, sedacie alebo kúpeľ nôh a chodidiel)
  • k ošetreniu a upokojeniu podráždenej a poranenej pokožky napríklad po spálení na slniečku
  • sprej na prevoňanie interiéru
  • na obklady a omývanie
  • starostlivosť o vlasy a pokožku hlavy, na prevoňanie vlasov (napr. rozmarín, levanduľa, ruža..)
  • ako odpudzovače hmyzu (napr. levanduľa, klinček...)
  • obklad na unavené a vyčerpané oči (napr. nevädza)
  • protivrásková starostlivosť o pleť a o jemné okolie očí (napr. ruža)
  • mimoriadne jemná starostlivosť pri intímnej hygiene

Na záver treba podotknúť, že hydroláty nie sú obyčajné pleťové vody na báze alkoholu s umelo pridanými vonnými látkami - mimochodom, nie najlepšia voľba pre pokožku...

Tvoj MARK

Predchádzajúci príspevok Ďalší príspevok