Mandľová krása

31 mar , 2017

Mandľová krása

Ahoj,

často mi píšete, ako vám pomáham s rôznymi problémami pleti ako je suchá pokožka, ekzémy, či akné. Dostávam aj pochvalné správy, aké je to super, keď nemusíte po mojich scruboch používať rôzne krémy a telové mlieka, lebo pokožka ostane krásne hydratovaná. Dnes vám poviem, vďaka čomu. Jedným z mojich dobrých pomocníkov je mandľový olej...

Mandľa je plod mandľovníka a zároveň jeden z najstarších orechov pochádzajúci zo Stredného východu. I keď v súčasnosti existuje až cez 30 druhov tohto nutrične bohatého plodu, podľa chuti rozlišujeme dva - sladké a horké mandle. Sladké sú tie, ktoré denne konzumujeme. Olej z mandlí je používaný v kozmetickom priemysle a nie je vo svete krásy žiadnou novinkou. Jeho silu poznali už ženy v staroveku a dodnes je vyzdvihovaný pre svoje blahodárne účinky na ženskú krásu.

Mandľový olej je bohatý na vitamíny (najmä vitamín E), minerály a esenciálne mastné kyseliny. Krásne sa vstrebáva, neupcháva póry a po nanesení sa necítiš nepríjemne mastná. Mandľový olej je kamarát aj s citlivými tváričkami, ale na druhej strane paradoxne aj s majiteľkami mastnejších pletí. V mnohých prípadoch evidujeme zlepšenie stavu aknóznej pleti. Regeneruje, upokojuje pokožku, dodáva jej vláčnosť a hebkosť a práve preto je vhodný na starostlivosť o suchú a citlivú pleť. Mandľový olej je veľký pomocník aj pri liečbe ekzémov, psoriázy a iných kožných ochorení. Pomáha dokonca aj na pokožku spálenú slnečnými lúčmi a pôsobí ako prevencia vzniku vrások. Preto je samozrejmou súčasťou aj mojich prírodných kávových peelingov. V spojení s kofeínom a inými prírodnými zložkami pomáha pleti s výživou a ochranou pred nepriaznivými vplyvmi prostredia. 

Mandle sú darom našej matky prírody. Prinášajú množstvo benefitov pre zdravie.

1) Mandle posilnia tvoj imunitný systém. Sú zdrojom alkalických materiálov, ktoré posilňujú imunitný systém, zvyšujú schopnosť odvrátiť choroby a rôzne zdravotné problémy. Vitamín E eliminuje škodlivé voľné radikály v tele, ktoré podporujú chronické ochorenia a môžu byť nebezpečné pre naše orgány. Antioxidanty, nachádzajúce sa v mandliach, eliminujú vznik rakoviny a srdcových ochorení.

2) Pomôžu ti pri chudnutí. Mono-nenasýtené tuky obsiahnuté v mandliach uspokojujú pocit hladu a tým ti bránia prejedať sa. Štúdie naznačujú, že nízkokalorická diéta bohatá na mandle je vhodná na zbavenie sa nadváhy obéznych osôb. Zistilo sa, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú mandle majú väčšiu pravdepodobnosť, že sa udržia na rovnakej váhe.

3) Majú protizápalové účinky. Telo si nedokáže samo vytvoriť vlastné mastné kyseliny, čo je dôvod, prečo ich musíme prijímať z potravinových zdrojov. Mandle obsahujú dve veľmi dôležité mastné kyseliny, a to linolovú a linolenovú kyselinu. Tieto mastné kyseliny pomáhajú znižovať riziko zápalu.  

4) Prospešné pre tvoj mozog. Mandle sú zdrojom mnohých živín, ktoré pomáhajú pri vývoji a zdraví ľudského mozgu. Obsahujú dve dôležité živiny: riboflavín a L-karnitín, ktoré zvyšujú aktivitu mozgu a vytvárajú nové nervové dráhy, čím znižujú výskyt Alzheimerovej choroby. Štúdie dokázali, že mandle a mandľový olej prospievajú celkovému zdraviu a fungovaniu nervového systému.

MARK TIP na víkend: mandľovo-kokosové raw gule

1/4 hrnčeka chia semiačok
1/4 hrnčeka rozmixovaných mandlí
1/4 hrnčeka agáve alebo medu
1/4 hrnčeka holandského kakaa
2 lyžice mandľového masla

1 lyžicu podrvených kakaových bôbov/raw kokos/kakao na obalenie

Rýchly a jednoduchý recept pre tvoju návštevu. Potrebuješ len 7 ingrediencií. Ako pri všetkých raw receptoch, môžeš ingrediencie ľubovoľne alternovať. Všetko zmiešaš v mixéri, vytvaruješ do guličiek, obalíš a môžeš servírovať!




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..