Kondicionér - prečo ho používať a ako vybrať ten správny – MARK face and body Preskočiť na obsah
Kondicionér - prečo ho používať a ako vybrať ten správny

Kondicionér - prečo ho používať a ako vybrať ten správny

Hoci má kondicionér veľké množstvo výhod, napriek tomu ho používa len málo žien. Prevláda mýtus, že kondicionér slúži len na ľahšie rozčesávanie vlasov, prípadne že nie je vhodný na jemné, či mastné vlasy. Šampónom z vlasov vymyjeme nečistoty a zvyšky stylingových prípravkov, no umývanie narúša ich prirodzený ochranný film, vlasy strácajú lesk a vysúšajú sa. Elektrizujú a ťažšie sa upravujú. Použitím kondicionéra odstránime negatívne vplyvy umývania, vlasy budú silnejšie a poskytneme im ochranu pred poveternostnými vplyvmi, či tepelnou úpravou.

Väčšina ľudí nevie, ako si vybrať správny kondicionér. Vzhľadom na nespočetné množstvo možností je ľahké v zhone vybrať prípravok, ktorý vlasy zaťaží alebo ich zanechá elektrizujúce - plné statickej elektriny, suché a lámavé. Prv, ako kúpite kondicionér, mali by ste mať poznanie, čo je vlastne úlohou správne vybratého kondicionéra.

Kondicionér sa zvyčajne používa bezprostredne po umytí vlasov a má nahradiť stratenú vlhkosť vlasu po použití šampónu. Vyhladzuje vlasovú kutikulu, tým sa zamedzuje zamotávaniu vlasov, zvyšuje lesk, znižuje statickú elektrinu a pomáha vašim vlasom lepšie sa upravovať. Kondicionér je veľmi dôležitý pre všetky typy vlasov, ale nie každý kondicionér bude vyhovovať práve Vášmu typu vlasov.

Platí pravidlo: šampón by ste mali vyberať podľa stavu pokožky hlavy, kondicionér by ste mali používať na úpravu a zlepšovanie stavu vlasov. Ak je pokožka hlavy mastná a konce vlasov suché (čo je bežné), vyberte si šampón, ktorý je najvhodnejší pre mastnú pokožku hlavy a kondicionér, ktorý najlepšie hydratuje suché konce. Prečo? Rovnako ako vašu pleť po umytí ošetríte správnym výberom krému a séra, aj umytie vlasov, ošetrenie  pokožky hlavy začína správnym čistením - výberom šampónu. Opätovná hydratácia vlasu po umytí sa docieli výberom správneho kondicionéru.

Keď teda hľadáte kondicionér, najdôležitejšou informáciou je, ako konce vlasov pôsobia na dotyk. Riešite veľa statickej elektriny? Máte vlasy suché, poškodené alebo lámavé? Sú mastné, nepružné alebo bez lesku?

Prečo vlastne vzniká statická elektrina a aký je dôvod ? Pokiaľ sa o seba otierajú rôzne typy materiálov, elektróny sa prenášajú z jedného povrchu na druhý. 

Suché a farbené vlasy:

Na povrchu, ktorý nevedie dobre elektrickú energiu (ako suché vlasy), sa však náboj nahromadí a vytvorí statickú elektrinu. Takže problémom vzniku statickej elektriny sú suché vlasy - vyberáme kondicionér na suchý typ vlasov - aj keď sa použitý šampón môže líšiť a volíme ho vždy podľa typu pokožky hlavy. Farbeným vlasom prináša použitie kondicionéra ďalšiu výhodu, pretože bez neho by vlasy rýchlejšie bledli. Kondicionér vyrovná hladinu pH po umytí vlasov a farba tak vydrží dlhšie.  Pre suché, farbené a poškodené vlasy použite kondicionér s keratínom a výživným murumuru maslom. Prírodný hodváb obnoví prirodzenú ochranu stratenú umývaním vlasov a zanechá ich hebké, hydratované a žiarivé.

https://www.markscrub.com/collections/starostlivost-o-vlasy/products/mark-hair-conditioner-vegan-keratin-murumuru-pre-suche-vlasy

 Kondicionér na suché a poškodené vlasy

 

Mastné vlasy :

Kondicionér je nielen vhodný pre mastné typy vlasov, ale je aj potrebný, pretože poskytuje zdravú dávku hydratácie, výživy a ochrany, ktorú vaše vlasy nemôžu získať len zo šampónu. Kľúčom je však nájsť ten, ktorý vyhovuje vašim individuálnym potrebám vlasov. Áno, aj mastné vlasy môžete kondicionovať, ale aplikujete iba na pramene vlasov a nie na pokožku hlavy, úplne sa jej vyhnite , čo pomôže udržať vaše vlasy hladké a zdravé. Začnite od stredných dĺžok vlasov a postupujte až ku končekom - nezabudnite si však vlasy poriadne opláchnuť teplou vodou. Niekedy pocit mastných vlasov spôsobuje v skutočnosti len šampón alebo kondicionér, ktorý nebol úplne opláchnutý. No a vyberajte kondicionér ľahkej štruktúry, určený na všetky typy vlasov - teda aj na mastné vlasy. Zvyčajne obsahuje ľahké a výživné oleje. Správnou voľbou je môj kondicionér s brokolicovým olejom a prebiotikmi.

https://www.markscrub.com/collections/starostlivost-o-vlasy/products/mark-hair-conditioner-broccoli-oil-prebiotic-pre-vsetky-typy-vlasov

 

 Ako správne používať kondicionér a čomu sa vyhýbať:

  • Kondicionér nanášajte bezprostredne po umytí vlasov, z ktorých povytláčame vodu. Nanášame ho končekmi prstov alebo dlaňami po celej dĺžke vlasov od korienkov aj po končeky. Je vhodné po nanesení kondicionéra vlasy prečesať po celej dĺžke, v prípade, že sa vlasy ťažko rozplietajú, rozčesavájte opačne - od končekov ku korienkom. Potom nechajte chvíľu pôsobiť.
  • Kondicionér vymývajte teplou vodu, ktorá lepšie vymyje jeho zvyšky z vlasov. Pri nedôkladnom opláchnutí môžu vo vlasoch zostať zvyšky, ktoré zanechávajú pocit mastných vlasov.
  • Používajte primerané množstvo kondicionéra, zbytočne nenanášajte veľké množstvo, výsledný efekt to neovplyvní. Rada pre jemnovlásky - menej je naozaj viac. Kondicionér vo väčšom množstve by mohol vlasy zaťažiť, preto vždy berieme ohľad na typ a hustotu vlasov.
  • Dôležité je používať kondicionér pravidelne, po každom umytí vlasov, len tak sa dostavia výsledky a vlasy budú na dotyk omnoho kvalitnejšie, nebudú sa mastiť, poprípade nebudú suché.
  • Pozor na zlozvyk počas dňa - dotýkať sa vlasov rukami, pokožka obsahuje tuky a oleje a dotknutím sa vlasov ich prenesiete presne tam, kam nechcete. Pokúste sa preto držať ruky mimo vlasov.
Predchádzajúci príspevok Ďalší príspevok