Exfoliácia - všetky otázky zodpovedané

13 aug , 2019

Exfoliácia - všetky otázky zodpovedané

Telové a tvárové peelingy, masážne kefy, chemické peelingy s AHA kyselinami či mikrodermabrázia, všetci sme sa už stretli s nespočetným množstvom spôsobov a produktov ako peelingovať našu pokožku. Správna exfoliácia nám pomáha zlepšiť prekrvanie organizmu, stimuluje tvorbu kolagénu a zlepšuje tak elasticitu a pružnosť pokožky, pomáha účinným látkam ľahšie penetrovať a uvoľňuje upchaté póry, vďaka čomu minimalizuje tvorbu čiernych bodiek a vyrážok. Na druhej strane nesprávna exfoliácia môže narušiť prirodzené pH pokožky, podráždiť pokožku alebo nadmerne odmastiť či až poškrabať našu pleť. Aby sme sa naučili o pokožku starať správnym spôsobom a zbytočne jej neubližovali, pripravil som si pre vás odpovede na vaše najčastejšie otázky o exfoliácii. 


  •  Koľko exfoliácie naše telo naozaj potrebuje ?

Kľúč k zdravej pokožke je v udržaní jej bariérovej funkcie. Vonkajšia vrstva pokožky, stratum corneum, je vrstva plochých buniek obalených v tuku, ktoré majú za úlohu zadržiavať vlhkosť vo vnútri a zabraňovať toxínom, infekciám a baktériam sa dostať do vnútra pokožky. Správny peeling pomáha odstraňovať nečistoty a odumreté kožné bunky nazbierané na povrchu tejto bariéry. Naopak, príliš častá exfoliácia môže spôsobiť narušenie tejto bariéry, čím naša pokožka stratí funkciu brániť sa a hydratovať sa. Neexistuje jedna odpoveď, koľko exfoliácie je málo a koľko príliš, vždy treba sledovať reakciu našej pleti na kozmetiku, ktorú používame a ako ju používame. Pri citlivejšej pokožke so sklonom k začervenaniu je lepšie obmedziť peeling tak na raz týždenne. Pri ostatných typoch pokožky je bezpečné používať peelingy na tvár 2-3 týždenne, pričom zvyšok tela môžeme scrubovať aj častejšie. 

  • Aké peelingy používať ?

Najdôležitejšie pravidlo pri mechanickej exfoliácií je nepoužívať príliš veľké častice, ktoré by mohli narušiť celistvosť pokožky a vyhýbať sa dráždivým a alergénnym látkam. Ideálne sú prírodné peelingy, ktoré používajú jemné častice ako semiačka rastlín, soľ alebo cukor, jemne pomletá káva alebo minerály. Pri chemických peelingoch sa dá tiež siahnúť po prírodných variantoch, najčastejšie izolovaných z ovocia vo forme enzýmov. Najznámejšie sú peelingy s obsahom AHA (alfa-hydroxy) kyselín ako napríklad kyselika glykolová a mliečna, ktoré fungujú na princípe odbúravania buniek a nečistôt na povrchu pokožky chemickou reakciou. Výhodou chemických peelingov je, že nemôžu porezať pokožku, avšak po ich použití je pokožka precitlivená na slnečné žiarenie, preto sa odporúčajú používať len v kombinácií s vysokým ochranným faktorom alebo len pred spaním. 

  • Môžem peelingovať aj svoj typ pokožky ?   

Pri mastnej pokožke sa kožný maz, mŕtve kožné bunky a nečistoty môžu hromadiť v póroch a spôsobovať tak nadmernú tvorbu čiernych bodiek a vyrážok, preto je peeling skvelý aj pri mastnej a aknéoznej pleti. Je dôležité si pred peelingom dobre umyť ruky, aby sme nezaniesli nečistoty do pokožky a pri kombinácií mastnej pleti a mastnejších peelingov s vysokým obsahom prírodných olejov je lepšie použiť menšie množstvo peelingu zriedeného s vodou, prípadne použíť peelingy s obsahom antibakteriálnych a antiseptických látok. 

Pri suchej a zrelej pokožke je dobré používať výživnejšie peelingy bohaté na oleje a prírodné maslá. Pri suchých peelingoch je dôležité pleť pred použitím poriadne navhlčiť, aby sme pokožku neodreli a aby prírodné oleje uzavreli v našej pleti čo najväčšie množstvo vlhkosti. Pravidelným scrubovaním sa minimalizuje počet suchých miest a šupiniek a aj make-up a líčidlá budú na tvári lepšie držať.

  • Ako správne mám peelingovať svoju pleť a pokožku tela ?

Pri každom peelingu je dôležité najprv vyskúšať menšie množstvo produktu na predlaktí, aby sme si overili či nie sme na produkt alergický. Zo začiatku je dobré nepoužívať peelingy príliš často, aby sme zistli toleranciu a regeneráciu našej pokožky. Pri suchých peelingoch, ako sú aj moje kávové peelingy, treba vždy začať s poriadne navlhčenou a čistou pokožkou. Menšie množstvo produktu si nasyp do čistých rúk a začni jemnými, krúživými pohybmi masírovať pokožku bez zbytočného tlaku. Sústreď sa hlavne na problémové miesta ako okolie zadočku, stehná, lakte a chodidlá. Pre intenzívny relaxačný pocit je príjemné sa venovať aj miestam ako dekolt, krk, šija, tvár, lýtka, ale aj pokožke hlavy. Pri peelingovaní by sme mali mať pocit, že ide skorej o masáž ako o starostlivosť. Kávové peelingy je dobré nechať dlhšie pôsobiť, aby sa kofeín dobre vstrebal do pokožky a následne ich opláchnuť vlažnou vodou. Ak pleť po peelingu ostane krásne žiarivá, netreba ju už dalej hydratovať, ak však máme pocit, že pleť je vysušená alebo až príliš mastná, je možné pleť dodatočne hydratovať alebo ešte umyť bylinným alebo kvetinovým hydrolátom.

Dúfam, že sa mi podarilo zodpovedať všetky vaše otázky o peelingovaní, ak som však práve tu tvoju vynechal, nehanbi sa mi napísať na mojich sociálnych sieťach. Teraz už len stačí si vybrať ten ideálny peeling a pripraviť sa na pocit tej najjemnejšej pokožky :)

P.S.: Scrubovanie je skvelý doplnok starostlivosti aj o pánsku pokožku. Pravidelný peeling tváre pomáha mužom zredukovať zarastanie chĺpkov a zároveň je to ideálna náhrada krémovania, ak sa pánom po sprche nechce ešte natierať celé telo. 

P.S.II: Topické použitie kávových produktov bohatých na kofeín by nemalo predstavovať žiadne riziko pre tehotné ženy, ale ich používanie je vždy na vlastnom presvedčení budúcich mamičiek. 




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..