Prečo používať kozmetiku s obsahom rozmarínu? – MARK face and body Preskočiť na obsah
Prečo používať kozmetiku s obsahom rozmarínu?

Prečo používať kozmetiku s obsahom rozmarínu?

Všetci poznáme ako vyzerá a ako vonia, špicatá bylinka tmavozelenej farby s výraznou štipľavou vôňou - to je rozmarín. Používame ho denne v kuchyni na prípravu mäsa či pečených zemiakov, dakedy si z neho robíme čaj alebo ochucujeme ním limonádu. Čo, ale presne robí rozmarín významnou surovinou pre prírodnú medicínu, gastronómiu a kozmetický priemysel?

Rozmarín je bohatý na B vitamíny, hlavne na kyselinu listovú, A a C vitamín a minerály ako vápnik, draslík a železo. Silné dezinfekčné a antibakteriálne účinky zabezpečili rozmarínu časté využívanie v prírodnej medicíne, používa sa na uvoľnenie dýchacích ciest, podporenie prekrvenia a celkového povzdbudenia organizmu a psychiky. Do kozmetiky si našli cestu jeho listy, kvety aj celá rastlinka, pričom sa z nich extrahuje rozmarínový olej, konkrétne účinné látky alebo čistý kvetinový hydrolát. Rozmarínový extrakt je až 1,6krát účinnejší antioxidant ako vitamín E vďaka obsahu kyseliny kávovej a rozmarínovej. Tieto kyseliny zodpovedajú za antioxidačnú silu rozmarínu, vďaka čomu kozmetika s rozmarínom chráni našu pleť pred vonkajšími radikálmi a starnutím. Rozmarínový olej zase pridáva kozmetike výraznu bylinnú arómu a pomáha bojovať proti tvorbe akné a lupín.


Hydrolát je destilovaná rastlinná voda, ktorá obsahuje prchavé hydrofilné zlúčeniny z rastlín, takže látky, ktoré výrazne voňajú a sú rozpustné vo vode. Hydroláty sa najčastejšie používajú v organickej starostlivosti o pleť ako náhrada za čistú vodu. Topické používanie rozmarínu má preukázané protizápalové účinky, zmierňuje začervenanie, pomáha mastnej pokožke pleti aj hlavy regulovať tvorbu kožného mazu a zlepšuje prekrvenie pokožky, vďaka čomu minimalizuje opuchy okolo očí. Takto zvýšená cirkulácia krvi zároveň pomáha obnoviť prirodzenú pružnosť a pevnosť pokožky a znížiť výskyt ochabnutej a vráskavej pleti. Rozmarínový hydrolát tvorí základ dvoch mojich produktov MARK hair mask Argan & Rosemary - výživná maska na suché vlasy s rozmarínom a arganovým olejom a MARK Hyaluronic Acid Serum - hyalurónové sérum pre intenzívnu hydratáciu pleti. Jeho obsah v pleťovom sére pomáha revitalizovať a osviežiť pokožku pleti, zatiaľ čo rozmarínová vlasová maska podporuje rast vlasov, bojuje proti lupinám a pomáha navrátiť zdravie a vitalitu vlasom aj pokožke hlavy.

Predchádzajúci príspevok Ďalší príspevok