Dôležitosť tukov a olejov v kozmetike

17 feb , 2019

Dôležitosť tukov a olejov v kozmetike

Už po celé stáročia sa živočíšne tuky a rastlinné oleje používali ako základ osobnej starostlivosti. Živočíšne tuky boli dôležitou súčasťou tradičnej medicíny - maslo, loj či rybí tuk sa používali na popáleniny, opary, popraskanú kožu, reumatické bolesti, vredy či zápaly a zároveň slúžili ako základ mastí a obkladov, aby liečivé látky z byliniek sa dobre rozpustili v tukoch a ľahko prešli cez pokožku. Neskôr sa začali spracovávať rastlinné semená, keď ľudia objavili, že sú v nich bohaté zásoby olejov. S prvými úspešnými extrakciami olejov, sa zmenila kozmetika ako taká. Rastlinné oleje sú v dnešnej dobe základ kozmetických výrobkov. Zabraňujú úniku vody z pokožky vytvorením ochrannej vrstvy na jej povrchu, zjemňujú jej povrchové vrstvy, znižujú zápaly, vyvolávajú pocit hladkej a jemnej pokožky a fungujú ako rozpúšťadlá pre iné aktívne látky.

Pokožka ako ten najväčší orgán tela, spĺňa hlavne funkciu ochrany pred vonkajšími vplyvmi. Pokožka nás každodenne chráni pred mikroorganizmami, ultrafialovým žiarením, alergénmi a toxínmi. Najdôležitejšiu úlohu ako ochrana proti environmentálnym patogénom a regulovanie vody zohráva hlavne vrchná časť pokožky – epiderma. Rastlinné oleje sa začali používať v kozmetike hlavne na posilnenie epidermy. Mandľový, jojobový či avokádový olej po topickej aplikácií zostávajú hlavne v povrchových vrstvách kože, kde tvoria ochrannú bariéru a zadržiavajú vlhkosť. Aj keď nie všetky zložky olejov prenikajú hlbšie do pokožky, niektoré mastné kyseliny ako kyselina olejová, môžu pomáhať zvyšovať priepustnosť kože pre iné dôležité látky a celkovo ovplyvňovať bariérovú funkciu pokožky. Iné zložky ako napríklad tokoferoly, zase vykazujú antioxidačné vlastnosti, čím pomáhajú pokožke bojovať so zápalmi, naopak fenolové zlúčeniny zase pomáhajú s hojením rán.

Formuláciu mojich kozmetických produktov tiež zakladám hlavne na vlastnostiach prírodných a organických olejoch. Najčastejšie používam arganový, kokosový, mandľový a jojobový olej. V mojich scruboch a kúpeľových čajoch mandľový olej pomáha pri nedokonalostiach a poškodeniach pokožky, argan a jojoba v Mark organic oil zase chránia tvár pred vonkajšími vplyvmi a stratou vlhkosti. Snažím sa, aby väčšina mojich surovín pochádzala z obnoviteľných zdrojov z ekologického poľnohospodárstva, pričom tieto suroviny vždy označím hviezdičkou vo svojom zložení :)




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..