Čo sú antioxidanty a ako chránia našu pokožku?

09 okt , 2019

Čo sú antioxidanty a ako chránia našu pokožku?

Detox alebo detoxikácia je fyziologické odstraňovanie toxickýck látok zo živého organizmu. Slovo detox je často používané ako marketingový nástrojkedže v našom tele prebieha hlavne v pečeni a v obličkách. Existuje však rozdiel medzi čistením tela od toxínov a chránením našej pokožky pred toxínmi v životnom prostredí, a to práve zabezpečujú antioxidanty.

Antioxidanty sú látky, ktoré dokážu inhibovať oxidáciu alebo reakcie spôsobené kyslíkom a voľnými radikálmi. Voľné radikály sú  veľmi reaktívne atómy alebo skupiny atómov s jedným nespáreným elektrónom, ktoré napádajú iné molekuly a spôsobujú tak oxidačný stres. Oxidačný stres je nerovnováha medzi antioxidačnou kapacitou bunky a množstvom voľných radikálov, v dôsledku čoho môže nastať poškodenie až smrť bunky, predčasné starnutie, neurodegeneratívne choroby alebo rakovina. Niektoré voľné radikály sa prirodzene vytvárajú v našom tele, ostatné prichádzajú z vonkajších zdrojov ako UV žiarenie, environmentálne poškodenie, fajčenie, dym a mnoho ďalších. V dnešnej dobe sme vystavovaní stále väčšiemu environmentálnemu znečisteniu a preto sa antioxidanty stávajú stále dôležitejšie a potrebnejšie pre nás a naše telo.

Antioxidanty sa nachádzajú všade v rastlinách okolo nás. Najväčšie množstvo antioxidantov sa nachádza v bobulovitom ovocí, v káve, v zelenom čaji, v orechoch, v bylinkách alebo vo víne. Práve kvôli vitamínom a antioxidantom je dôležité konzumovať pestrú rastlinnú stravu a to isté platí aj pre našu pokožku. Antioxidanty chránia našu pokožku pred voľnými radikálmi, pred poškodením slnečnými lúčmi, pred zápalmi a predčasným starnutím. 

Antioxidanty proti známkam starnutia aj proti poškodeniu pokožky

Oxidačný stres napáda pokožkový kolagén, narušuje schopnosť pokožky sa regenerovať a podnecuje zápaly. Toto všetko sa na pokožke ukazuje vo forme vrások, akné, vyrážok, ekzému či nerovnomerného tónu pleti. Jeden z najznámejších antioxidantov je práve vitamín C. Kozmetické produkty s jeho obsahom dokážu chrániť pokožku pred oxidačným stresom, minimalizujú tvorbu vrások, zlepšujú tvorbu kolagénu a chránia pokožku pred hyperpigmentáciou a vráskami

MARK Pink clay face mask obsahuje až 50x viacej vitamínu C ako jeden citrón, vďaka čomu pomáha chrániť pleť pred slnečným poškodením a starnutím, podporuje regeneráciu buniek, zlepšuje celkový vzhľad pleti a zanecháva ju čistú a hladkú.

MARK Green tea face mask obsahuje čistý vysušený zelený čaj, ktorý vďaka svojim antibakteriálnym a protizápalovým účinkom sťahuje póry, pomáha redukovať tvorbu kožného mazu a účinne bojuje proti akné a čiernym bodkám.

Čisté prírodné oleje sú často bohaté na vitamín E, silný antioxidant, ktorý sa stará o celkový vzhľad pokožky, pomáha hojiť rany a jazvičky, zoceľuje nerovnomerný povrch pokožky spôsobený striami alebo celulitídou a pomáha pokožke udržiavať vlhkosť.

MARK Argan oil je bohatý zdroj vitamínu E, vďaka čomu chráni pleť aj vlasy pred stratou vlhkosti a navracia im zdravý a žiarivý vzhľad. 

 




Tiež v Novinky

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..

Kofeín v šampóne – dokáže skutočne podporiť rast vlasov?
Kofeín v šampóne – dokáže skutočne podporiť rast vlasov?

09 feb , 2024

Prajete si, aby Vaše vlasy boli hustejšie, zdravšie a aby rýchlejšie rástli? Nie ste sami. Pravdepodobne ste už počuli o rôznych „zaručených“ receptoch na rast vlasov, ale po mnohých sklamaniach ostávate skeptickí.

Čítať viac..