Čo robíš zle v starostlivosti o svoju pleť?

26 aug , 2019

Čo robíš zle v starostlivosti o svoju pleť?

Zúrivo si natieraš očný krém a plieskaš tvárový olej na tvár? Spôsob akým používame kozmetické produkty je rovnako dôležitý ako ich samotné zloženie. Nezáleží na tom aký drahý krém máš, keď ho nevieš správne používať. Pripravil som si pre teba zopár trikov ako správne používať svoju kozmetiku, aby si dosiahol jej najlepší účinok!

Čistenie

Pri čistení tváre je dôležité, aby sa produkt dostal do každej škváry na našej pokožke a dokázal tak účinné odstrániť nečistoty, maz a makeup. Dôležité je najprv navlhčiť tvár vlažnou vodou, ktorá pomôže otvoriť póry, a následne masírovať čistiaci produkt veľkými kruhmi na lícach a čele a menšími kruhmi na brade a nose. Produkt a nečistoty následne spláchni studenou vodou, prípadne tvár dočisti ešte čistým kvetinovým hydrolátom. Ak chceš spojiť čistenie s odličovaním, efektívny a šetrný spôsob je dvojité čistenie. Postup dvojitého čistenia vodou aj olejom je veľmi obľúbený v kórejskej kozmetike. Pri odličovaní sa začína čistým prírodným olejom, ktorý rozpustí nečistoty a make-up a následne sa použije jemné mydlo, micelárna voda alebo len kvetinový hydrolát, ktoré jemne odstránia zbytky oleja. Jeden z najväčších mýtov pri čistení pokožky je, že by pokožka mala po čistení ostať napnutá a až hladko čistá. Po väčšinou to, ale len znamená, že sme pokožku príliš odmastili a vysušili. Po dobrom čistení by pokožka naopak mala ostať svieža a čistá. Dermatológovia sa zhodujú, že pokožku by sme nikdy nemali čistiť viac ako dvakrát denne, pričom najdôležitejšie je čistenie pred spaním a po fyzickom výkone, kedy nám na tele ostane veľké množstvo potu.

Exfoliácia

Technika exfoliácie je kombinácia čistenia a masáže. Dôležité je používať menšie, jemnejšie pohyby a nie príliš silný tlak. Je dobré sa sústrediť na miesta, kde je pokožka hrubšia, ako nos a brada na tvári alebo stehná, zadok a chodidlá na tele. Neexistuje jedna odpoveď, koľko exfoliácie je málo a koľko príliš, vždy treba sledovať reakciu našej pleti na kozmetiku, ktorú používame a ako ju používame. Pri citlivejšej pokožke so sklonom k začervenaniu je lepšie obmedziť peeling tak na raz týždenne. Pri ostatných typoch pokožky je bezpečné používať peelingy na tvár 2-3 týždenne, pričom zvyšok tela môžeme scrubovať aj častejšie. 

Tónovanie

Aj keď sa tónovaniu neprikladá veľká dôležitosť, je to esenciálny krok k vyrovnaniu pH pokožky po jej čistení. Príliš znížené alebo zvýšené pH pokožky môže spôsobiť vypuknutie vyrážok alebo ekzému, preto je dobré vždy dočistiť pleť tónovacou pleťovou vodou alebo prírodným kvetinovým alebo bylinným hydrolátom. Toner je možné aplikovať priamo na tvár alebo na bavlnený tampónik a následne jemne tľapkať po tvári, nikdy neťahať tampónik v dráždivých pohyboch hore dole po pokožke. 

Sérum

Sérum by sa malo aplikovať vždy priamo na pokožku ak nehrozí kontaminácia produktu, aby sa účinné látky nevstrebali do končekov prstov. Sérum sa následne do pokožky zapracúva jemným tľapkaním, nie masírovaním, aby sa produkt dostal hlboko do pokožky, nie sa iba rozotieral po povrchu našich prstov.

Pleťové krémy

Pleťové krémy sa natierajú na tvár kĺzavými pohybmi a jemnou masážou so silnejším tlakom ako séra. Pohyb natierania krému by mal byť zo stredu tváre smerom von, teda kĺzaním od nosa k ušiam a od čela k spánkom, aby sme pohybom podporili cirkuláciu krvi, premasírovali svalstvo tváre a dostali produkt účinne dnu.

Pleťové oleje

Zatiaľ čo krémy sú oleje kombinované s vodou, prírodný čistý olej je koncentrovaný extrakt zo semien rastlín bez hocijakého obsahu vody. Preto je dobré vždy pred nanášaním oleja, pleť najprv navlhčiť a následne aplikovať olej. Pleťové oleje je možné aplikovať tľapkaním ako sérum alebo jemnou masážou. Ak máš pocit, že pleťový olej je príliš koncentrovaný pre tvoju pokožku, vždy treba skúsiť najprv menej produktu, prípadne ho používať len raz denne pred spaním, alebo ho miešať so svojím obľúbeným krémom. Prírodných olejov existuje nespočetné množstvo, preto je dôležité si nájsť olej práve pre tvoj typ pokožky. Napríklad, pleťový olej s kávovým olejom je ideálny pre suchšiu pokožku so sklonom k predčasným vráskam, zatiaľ čo prírodný olej s citrónovou trávou má antiseptické účinky, ktoré účinne bojuje s akné a čiernymi bodkami. 




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..