Citlivá pleť: ako sa o ňu správne starať a aké aktívne látky zvoliť?

20 sep , 2023

Citlivá pleť: ako sa o ňu správne starať a aké aktívne látky zvoliť?

 

 

Existuje nespočetné množstvo typov pleti, z ktorých každý má svoje jedinečné potreby a výzvy. Dnes sa zameriame na jednu z najnáročnejších - citlivú pleť. Možno ste práve Vy jeden z tých, ktorí denne zažívajú nepohodlie ako pálenie, svrbenie či začervenanie pokožky z rôznych príčin. Alebo Vás trápi diagnóza ako ekzém, rosacea či kuperóza? Ak ste sa našli v týchto riadkoch, tento príspevok je určený práve Vám.

 

Prvým krokom k účinnej starostlivosti o citlivú pleť je snaha porozumieť jej. Senzitívna pleť je akýmsi priamym odrazom nášho zdravotného stavu, ale aj odrazom našej starostlivosti o ňu. Často je prvým signálom, že niečo v našom tele nie je úplne v poriadku. Citlivá pleť je náchylnejšia na rôzne podnety, či kozmetické prípravky a prehnane reaguje začervenaním, výskytom vyrážok alebo nepríjemným štípaním, či svrbením. Môže to byť spôsobené genetickou predispozíciou, alebo tieto prejavy vznikajú z dôvodu alergie, kožnej choroby, nevhodnej stravy, stresu alebo dokonca prostredia, v ktorom sa pohybujeme. A niekedy je to kombinácia všetkého spomenutého. V prvom rade je teda potrebné eliminovať všetky negatívne aspekty, ktoré môžeme ovplyvniť, až potom sa môžeme zamerať na správnu starostlivosť o citlivú pleť.

 

Ako sa teda starať o náročnú pokožku? Jedným z kľúčov je jemná čistota. Je dôležité vyhnúť sa agresívnym čistiacim prostriedkom, ktoré môžu pleť vysušiť a podráždiť. Namiesto toho vyhľadávajte jemné čistiace prostriedky, ktoré zanechávajú pleť čistú, ale zároveň hydratovanú.

 

Hydratácia je ďalším kľúčovým krokom v starostlivosti. Naša pleť má svoju vlastnú schopnosť regenerácie a obnovy, ale niekedy potrebuje trochu pomoci. Presne tu do hry vstupujú prírodné ingrediencie, ako je napríklad Aloe vera, prírodné hydroláty, extrakty z liečivých bylín, extrakt zo zeleného čaju, kyselina hyalurónová, inulín, rastlinný glycerín, a v neposlednom rade kvalitné oleje. To všetko má za úlohu pokožku hĺbkovo hydratovať a zároveň vybudovať akýsi ochranný štít pleti. Povedzme si teda viac o jednotlivých aktívnych látkach, ktoré sú nevyhnutné pri starostlivosti o náročnú pleť:

Aloe vera je skutočne univerzálnym darom prírody. Jej antibakteriálne a protizápalové účinky sú ideálne pre zmierňovanie príznakov ekzému a rosacey. Má tiež silné hydratačné vlastnosti, ktoré pomáhajú zmierňovať suchosť a podporovať hojenie podráždenej pokožky.

Hydroláty sú vodné extrakty z bylín, prípadne kvetov. Majú jemnejšie účinky ako esenciálne oleje a sú preto vhodnejšie pre citlivú pleť. Môžu pomôcť pokožku hydratovať, tonizovať, upokojiť podráždenie, a podporiť hojenie.

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a má silné protizápalové vlastnosti. Môže pomôcť zmierňovať príznaky ekzému a rosacey a tiež chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

Kyselina hyalurónová je mocným hydratačným činidlom, ktoré pomáha zlepšiť vzhľad a textúru pokožky. Pomáha udržiavať pokožku hydratovanú a predchádza tak jej starnutiu.

Rastlinný glycerín je svojim zvlhčujúcim účinkom tiež nápomocný pri hydratácii pokožky. Je telu vlastný, preto ho pokožka veľmi dobre prijíma. Pomáha v pokožke uzamykať vlahu a na jej povrchu vytvára prirodzený ochranný film.

Jedným z najnovších trendov v starostlivosti o citlivú pleť je zameranie sa na jej mikrobióm - to znamená množstvo užitočných baktérií, ktoré na pokožke prirodzene žijú. Výskum ukazuje, že podpora zdravého mikrobiómu môže pomôcť zlepšiť zdravie pleti, jej vzhľad a obranyschopnosť.  Inulín je polysacharid, ktorý sa získava z koreňa čakanky. Jedná sa o prebiotikum, ktoré podporuje mikrobióm pleti a zároveň zastavuje rast nežiaducich patogénov. Svojim pôsobením posilňuje kožnú bariéru, čím automaticky znižuje citlivosť pleti.

Inšpiráciu vhodnej šetrnej a komplexnej starostlivosti o citlivú pleť nájdeš v mojej ponuke na tomto odkaze:

https://www.markscrub.com/collections/citliva-plet-ekzem-a-rosacea

 

Ďalším aspektom, ktorý si vyžaduje osobitnú pozornosť, je UV ochrana pleti. Slnečné lúče môžu byť škodlivé pre všetky typy pleti, avšak citlivá pleť môže byť ešte náchylnejšia na poškodenie pokožky v dôsledku ultrafialového žiarenia. Používanie prípravkov s UV ochranou je preto nevyhnutnosťou. Pri výbere vhodného opaľovacieho krému je však veľmi dôležité venovať pozornosť zloženiu a uprednostňovať produkty na báze minerálnych filtrov.

 

Citlivá pleť potrebuje špeciálnu pozornosť, jemnosť a hlavne kvalitné výrobky, ktoré jej neubližujú, ale naopak, podporujú jej prirodzené funkcie. Prírodná kozmetika je v tomto smere skutočným požehnaním. Pochopiteľne, nie každý prírodný produkt bude vyhovovať Vašej citlivej pleti. Obzvlášť esenciálne oleje môžu tejto pleti spôsobovať nepríjemné alergické reakcie, preto je dobré sa im pri výbere prírodných produktov vyhnúť. Pravidlo však znie: Čím menej syntetických látok, tým lepšie pre našu pleť.

Predstavte si, že Vaša pokožka je ako záhrada. Keď používate chemické hnojivá a pesticídy, môže to síce na chvíľu povzbudiť rast rastlín, ale v konečnom dôsledku to naruší prirodzenú rovnováhu a často vedie k problémom. Rovnako je to aj s pokožkou. Syntetické látky v kozmetike môžu priniesť rýchle výsledky, ale často za cenu dlhodobých problémov. Naopak, prírodné látky môžu pôsobiť pomalšie, ale ich účinky sú trvalejšie a zdravšie pre našu pleť. Prírodná kozmetika je plná antioxidantov, vitamínov, minerálov a lipidov, ktoré sú v harmónii s našou pleťou. Používanie takejto kozmetiky je ako tanec s prírodou, pri ktorom naše telo a príroda pracujú v súlade na podpore našej prirodzenej krásy a zdravia. Starajme sa teda o pleť s láskou a rešpektom, ktorý si zaslúži.

 

Nakoniec, ako hovorí staré porekadlo: "V jednoduchosti je krása." A nič nie je pravdivejšie, keď ide o našu pleť. Čím jednoduchšie a zrozumiteľnejšie je pre Vás zloženie produktu, tým prirodzenejší je jeho účinok na Vašu pleť. Vymeňte zložité chemické názvy v zložení za zložky, ktoré dôverne poznáte a ktoré Vašu pleť pohladia ako jemný vánok 😊

 




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..