Zrelá pleť = krásna pleť. Je to vôbec možné? Ako to dosiahnuť?

20 nov , 2023

Zrelá pleť = krásna pleť. Je to vôbec možné? Ako to dosiahnuť?

Krása a mladosť sú dary, ktoré nám príroda dáva ako dočasné. Ako roky plynú, prichádza čas, keď sa na našej pokožke začnú objavovať prvé vrásky a iné známky starnutia. Tento proces je prirodzený a nevyhnutný, to však neznamená, že sa s ním musíme len tak zmieriť. Naopak, mali by sme vynaložiť maximálne úsilie na to, aby sme o svoju pleť dbali ešte viac ako doteraz, aby sme ju udržali v tej najlepšej kondícii a zamedzili predčasnému starnutiu. Ako teda na to?

 

Poďme si najskôr vysvetliť, prečo sa na našej pleti vo vyššom veku dejú zmeny. Okolo 50 rokov veku ženy dochádza v organizme k veľkým hormonálnym premenám. Tie majú za následok aj zmeny v pokožke, ktorá stráca textúru a pružnosť, objavujú sa na nej viditeľné vrásky, prípadne fľaky, badateľné sú rozšírené póry, pleť je ochabnutejšia. To všetko je spôsobené úbytkom estrogénu a kolagénu. Je preto veľmi dôležité pokožke pomôcť a poskytnúť jej tú najlepšiu starostlivosť, a to nielen na jej povrchu, ale tiež zvnútra. Nevyhnutné jej dopriať jej dostatok hydratácie, živín a antioxidantov, a to vo forme kvalitnej kozmetiky, ale aj pomocou zdravej stravy a dbaním na dostatočný pitný režim. Dostatok vody je absolútnym základom pre to, aby sme zrelú pleť udržali vo forme.

 

Pleť čistite jemne, ale dôkladne

 

Len naozaj čistá pleť dokáže dostatočne absorbovať aktívne látky, ktoré zrelá pleť tak veľmi potrebuje. Preto je vo vyššom veku ešte dôležitejšie pleť čistiť dôkladne. Ranné čistenie pleť zbaví potu a kožného mazu, osvieži a pripraví pleť na nanesenie ďalších prípravkov. Ešte dôležitejšie je však večerné čistenie, ktoré má za úlohu v prvom rade zbaviť pleť make-upu a všetkých jeho zvyškov. Na tento krok nesmiete zabudnúť, ani keď Vás už večer premáha únava. Na jemné, ale úplné odstránenie make-upu nie sú vhodné micelárne vody, pretože majú tendenciu pleť vysušovať - a to je presne to, čo si v prípade zrelej pleti nemôžeme dovoliť. Omnoho vhodnejšie je pleť čistiť prípravkom na báze oleja. Ten pleť jemne zbaví nečistôt, nenaruší lipidovú vrstvu pokožky, ani veľmi dôležitý mikrobióm.

 https://www.markscrub.com/collections/cistiace-odlicovacie-gely

 

Mám vyčistenú pleť, čo teraz?

Skvelé, Vaša pleť teraz môže dýchať a je pripravená prijímať všetky dôležité živiny. Pozor však na to, aké látky jej teraz doprajete, pretože tak, ako prijíma kvalitné aktívne látky, je pripravená prijať aj toxické látky prítomné v mnohých kozmetických prípravkoch. Dajte si preto záležať na správnom zložení produktov a uprednostňujte produkty s prírodným zložením. Čerstvo vyčistenej pleti je potrebné vrátiť už spomínanú a často opakovanú hydratáciu. Ideálnym spôsobom je použitie čistých prírodných hydrolátov. Je ich nespočetné množstvo, no absolútnou jednotkou v starostlivosti o zrelú pleť je hydrolát z Damašskej ruže. Má čistiace, osviežujúce a tonizujúce účinky, udržuje kyslé pH pokožky, regeneruje a upokojuje podráždenú pokožku, odstraňuje tmavé kruhy a opuchy pod očami, pomáha sťahovať rozšírené póry a bojuje proti známkam starnutia a tvorbe vrások. Okrem toho, svojou kvetinovou vôňou navodzuje harmóniu, zmierňuje stres a vnútorné napätie. Je možné ju použiť na dočistenie pleti pomocou vatového tampónu, alebo nastriekaním priamo na pleť a vklepaním doplniť pleti vlahu a živiny.

 

 

Sérum – áno, alebo nie?

V prípade, ak ste po čistení pleti zvykli použiť hneď krém, zvážte predtým použitie hydratačného séra. Ak sa Vám tento krok zdá zbytočný, vyvedieme Vás z omylu. Séra majú ľahšiu a tekutejšiu konzistenciu ako krém, vstrebávajú sa teda okamžite a prenikajú do hlbších vrstiev, ako sú schopné preniknúť krémy. Vyznačujú sa tiež vyššou koncentráciou aktívnych látok, ich používanie je preto veľmi efektívnym spôsobom riešenia mnohých problémov pleti, ako sú napríklad pigmentové škvrny, akné, či vrásky. Séra bez olejovej zložky je vhodné používať ráno, pred nanesením make-upu, večer je vhodné použiť sérum v kombinácii s olejovou zložkou. Ak však po sére nanesieme hydratačný krém, olejová zložka nie je nevyhnutná. Základom sér zameraných na zmiernenie známok starnutia pleti je najčastejšie kyselina hyalurónová. Kyselina hyalurónová je látka, ktorá sa prirodzene vytvára v tele, jej hlavnou funkciou je zadržiavať vodu, aby boli tkanivá dobre hydratované. Pomáha zvýšiť vlhkosť pokožky, vypína pleť zvyšovaním svojho objemu a tak prispieva k zníženiu vrások. Vekom sa jej hladina v tele znižuje, preto je dôležité ju dopĺňať. Ďalšími aktívnymi látkami, ktoré sú žiadané v starostlivosti o zrelú pleť a možno ich nájsť v sérach sú aloe vera, kolagén, koenzým Q10, peptidy, bakuchiol ako prírodná verzia retinolu, inulín, kreatín, a tiež vitamín C, ktorý podporuje tvorbu vlastného kolagénu a navyše zjednocuje tón pleti a zjemňuje pigmentové škvrny.

 

 

Čerešnička na torte – výživný krém

 Zavŕšením večernej rutiny by mal byť kvalitný krém bohatý na kvalitné oleje a výživné látky. Bohatý krém však neznamená mastný krém. Kvalitný krém spoznáte podľa toho, že po pár minútach po nanesení už krém na pleti necítite, pretože sa kompletne vstrebal. Pri jeho výbere buďte nekompromisná – Vaša pleť si zaslúži to najlepšie a pokiaľ chcete vidieť výsledky, oplatí sa do kvalitného krému zainvestovať. Vyberajte produkty s olejmi, ako je skvalán, šípkový, avokádový, marhuľový či arganový olej a zamerajte sa na obsah aktívnych látok, ako sú ceramidy, peptidy, kolagén, kmeňové bunky, niacinamid a tiež kofeín. Ten je dôležitý aj v starostlivosti o citlivé očné okolie, ktoré je vo vyššom veku navyše náchylné k opuchom a tiež ochabovaniu. Kofeín dokáže s týmito problémami zatočiť a môžete ním rovnako prebudiť aj celú pleť. 

 

 

Čo okrem správnej starostlivosti ešte môžem spraviť pre svoju pleť?

Odpoveď znie - dobre sa vyspať :-) 

V noci sa totiž v tele odohrávajú regeneračné procesy, ktoré majú obrovský vplyv aj na vzhľad našej pleti. Celý rad štúdií preukázal, že na spomalenie starnutia pleti má vplyv dostatok kvalitného spánku. Ako je to možné? Hlavným dôvodom je fakt, že regenerácia kožných buniek je v noci až dvojnásobná. K najintenzívnejšiemu procesu pritom dochádza medzi 23:00 až 4:00 hodinou ráno. Počas spánku sa telo viac zahrieva, krv v ňom rýchlejšie cirkuluje a spotrebúva viac živín a kyslíka, ktorý potrebuje k tvorbe nových kožných buniek. Hebký a mladistvý vzhľad je výsledkom hormónu melatonínu, ktorý sa uvoľňuje práve počas spánku.

Dajte si preto záležať, aby ste si ľahli do postele čo najskôr, a Vaša pleť sa Vám ráno odvďačí! 




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..