7 dôvodov, prečo je káva zdraviu prospešná

29 sep , 2017

7 dôvodov, prečo je káva zdraviu prospešná

Ahoj kráska,

vieš, že ak nepiješ viac ako dve až tri šálky denne, môže mať káva na tvoje telo blahodárne účinky? Chceš vedieť aké?

1) Prebudí mozog

Že káva skvele funguje proti únave, nie je nič nové. Čím to je? Telo počas dňa produkuje viac a viac tzv. adenozínu, ktorý sa má postarať o to, aby sme večer prirodzene zaspali a oddýchli si. A káva, respektíve kofeín, jeho produkciu bráni, čím nás udržuje v bdelom stave. Ak to na teba nezaberá, buď piješ kávy príliš veľa a tvoj mozog si na ňu už zvykol, alebo tvoja káva nie je kvalitne pripravená, prípadne je v nej až príliš veľa vody či mlieka.

2) Zlepšuje pamäť

Existuje niekoľko štúdií, ktoré potvrdzujú, že káva zlepšuje pamäť, respektíve schopnosť mozgu zapamätať si nejakú informáciu alebo napríklad zoznam vecí a neskôr ho zopakovať. Lepšie to však spoznajú ľudia, ktorí kávu nepijú príliš často, a tak ich reakcie na kofeín nie sú "otupené".

3) Zlepšuje náladu

Kofeín stimuluje nervový systém, čo znamená nielen to, že "nakopne" tvoju schopnosť sústredenia, ale aj zlepší náladu, a niektoré zdroje ho dokonca uvádzajú aj v súvislosti s nižším výskytom depresie. V správnom množstve totiž kofeín podporuje prirodzenú tvorbu tzv. hormónu šťastia, dopamínu, a tiež glutamínu, ktorý zvyšuje imunitu, ale hlavne vyplavuje testosterón, čo má uvoľňujúce účinky. Na druhej strane, ak kofeínu bude príliš, môže naopak zapríčiniť agresiu, či zlosť.

4) Zvyšuje pozornosť

To je ďalším z častých dôvodov, prečo si ľudia kávu toľko obľúbili. Šálka dobrej kávy spôsobí, že sme bdelejší a pozornejší. Čo je dôvod, prečo napríklad profesionálni vodiči majú stále po ruke kofeínové cukríky. Rovnako ale funguje aj čaj, alebo energetické nápoje a opäť platí - ak sa to nepreháňa, nie je na tom nič zlé.

5) Bráni chorobám

Pravidelné pitie kávy, čo sú dve až tri šálky denne, môže podľa niektorých štúdií znižovať pravdepodobnosť výskytu niektorých chorôb. Respektíve u ľudí, ktorí pijú toto množstvo denne, sa niektoré choroby objavujú menej než u iných. Najčastejšie sa v tejto súvislosti hovorí o cukrovke druhého typu, rakovine pečene a Parkinsonovej chorobe.

6) Podporuje účinky liekov

Samozrejme len niektorých, najčastejšie tých, ktoré sa používajú napríklad na bolesť hlavy. Ich účinok sa vďaka tomu, že sa k nim ešte napiješ kávy dostaví rýchlejšie, pôsobí intenzívnejšie a tiež dlhšie. Niektoré takéto lieky preto kofeín už priamo obsahujú. Nezabudni však na to, že káva vysušuje, takže musíš tiež piť dostatočné množstvo vody, aby nebol tvoj organizmus dehydrovaný, a bolesti hlavy sa tým ešte nezhoršili.

7) Skrášľuje pokožku

Kávu sa oplatí užívať nielen vnútorne, ale aj v kozmetike - zlepšuje totiž štruktúru pleti, vyhladzuje a osviežuje pokožku a vie si poradiť aj so zápalmi akými sú napríklad aj akné alebo ekzém. Dokonca aj tie najúčinnejšie prípravky proti celulitíde obsahujú kofeín. To všetko sú dôvody, prečo sa káva Robusta stala základom kávových peelingov MARK face and body, ktorých zloženie je navyše stopercentne prírodné. Prehľad prírodných kozmetických produktov, ktoré by mohli vyhovovať práve tebe, nájdeš tu.

Prajem krásny deň a nezabudni si kávičku vychutnať aj v mojej spoločnosti ;)

Tvoj MARK




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..