Sú moje produkty VEGAN? Prečo netestujeme na zvieratách? – MARK face and body Preskočiť na obsah
Sú moje produkty VEGAN? Prečo netestujeme na zvieratách?

Sú moje produkty VEGAN? Prečo netestujeme na zvieratách?

Vegánstvo je životný štýl vylúčenia všetkých živočíšnych produktov z potravy a celkového spôsobu života. Dôsledky vegánstva siahajú aj do oblasti kozmetiky, krásy a osobnej starostlivosti. Pre mnohých spotrebiteľov je dôležité poznanie, či kozmetika je vegánska a či nie je testovaná na zvieratách.

Poďme najprv k základným faktom a častým otázkam mojich zákazníkov, či sú moje produkty testované a zvieratách... 

Je v EÚ možné testovať kozmetiku na zvieratách?

Odpoveď znie: Nie!

V roku 2004 bol v EÚ zavedený zákaz testovania kozmetických produktov na zvieratách, od roku 2009 sa na nich nesmú testovať ani jednotlivé zložky, ktoré sa používajú pri výrobe. Testy sa najčastejšie vykonávali na myšiach, potkanoch, králikoch a ošípaných.

Európsky trh s kozmetikou je najväčší na svete. Priemerný spotrebiteľ použije denne minimálne sedem rozličných produktov, od mydla a šampónu po mejkap a parfum. Existujúce európske pravidlá zabezpečujú, že tieto výrobky neohrozujú naše zdravie a zároveň zohľadňujú životné podmienky a práva zvierat. V EÚ je síce testovanie kozmetiky na zvieratách zakázané, ako aj predaj týchto produktov, 80% krajín celého sveta to však stále povoľuje. Preto má veľký význam používanie lokálnej kozmetiky, ktorá využíva pri výrobe lokálne suroviny.

Od roku 2009 sa na európsky trh nesmú uvádzať kozmetické výrobky, ktorých zložky boli testované na zvieratách. Každý kozmetický produkt musí spĺňať túto požiadavku. 

Čo nie je vegánske v kozmetických výrobkoch?

V kozmetických výrobkoch sa stále používa veľa prísad na báze živočíšnych surovín, ako sú kolagén, lanolín, včelí vosk, karmín, keratín, hodváb, skvalén a slimačí mucín. Kozmetický priemysel sa snaží - tieto zaiste vynikajúce zložky - nahrádzať alternatívami vhodnými  pre vegánov, no ešte stále sú spomínané suroviny významnou súčasťou mnohých skvelých kozmetických prípravkov.

Pozor: Označenie „Vegán” neznamená automaticky, že produkt je čisto prírodný alebo bez použitia GMO látok. Vegán je definovaný ako absencia komponentov na báze živočíšnych a vedľajších živočíšnych produktov. To znamená, že aj v produkte s vegánskym tvrdením môžu stále existovať prísady z ropných surovín alebo geneticky modifikovaných látok. Preto je dôležité prečítať si celé zloženie výrobku a uistiť sa, že neobsahuje tieto zložky. Celkové zloženie produktu musí byť podľa legislatívy povinne uvedené na každom kozmetickom produkte pod pojmom INCI, resp. "Ingredients" a väčšinou ho nájdeš na zadnej strany etikety. Jednotlivé zložky sú v ňom uvedené v jednotnom-medzinárodnom názvosloví. Pre niekoho to môže znamenať spŕšku cudzích slov, preto tejto téme - ako sa rýchlo zorientovať v INCI budem venovať samostatný blog.

V mojom eshope pri každom produkte nájdeš v časti "Ingredients" aj jeho celé zloženie a pre uľahčenie pri jednotlivých zložkách v zátvorke uvádzam aj ich slovenský preklad.

Sú moje produkty VEGAN?

Pri vývoji mojich produktov rešpektujem názory a životný štýl vegan zákazníkov. Preto u mňa nájdeš skvelé výrobky s vegánskym zložením. Hneď v úvode každej produktovej stránky nájdeš tento znak:

 

Označuje, že výrobok má 100% vegan zloženie. Ako bolo spomenuté, dôležité je vždy celkové zloženie každého produktu na to, aby bol výrobok pre našu pokožku a telo nedráždivý.

V mojich produktoch nájdeš:

☘️ čerstvé, z lokálnych zdrojov získavané rastlinné oleje, maslá, extrakty, bylinky, soli, peelingové zložky, hydroláty, ovocné a rastlinné prášky

☘️ čisté esenciálne oleje, alebo prírodné parfumy schválené pre prírodnú kozmetiku 

☘️ jemné a šetrné tenzidy, patriace do skupiny tzv. cukrových tenzidov, ktoré sú biologicky odbúrateľné a k pokožke jemnejšie, v porovnaní s tradičnými povrchovo aktívnymi látkami, ako sú sulfáty

☘️ v produktoch, ktoré obsahujú vodu a musia byť konzervované, používam len bezpečné konzervačné prostriedky schválené pre prírodnú kozmetiku, s certifikáciou spoločnosti Ecocert

 

Tvoj MARK 🌸

 

Predchádzajúci príspevok Ďalší príspevok