Správna starostlivosť o zdravé a krásne pery – MARK face and body Preskočiť na obsah
Správna starostlivosť o zdravé a krásne pery

Správna starostlivosť o zdravé a krásne pery

Nie je nič nepríjemnejšie ako pocit popraskaných a zničených pier po zime. Pery sú často dehydratované, pôsobením studeného a suchého vzduchu alebo vetra. Starostlivosť o pery je rovnako dôležitá ako o ostatné časti tela, preto ti napíšem zopár dobrých rád ako sa o pery správne starať.

  1. Jemné čistenie

Pri odličovaní tváre nezabúdaj na svoje pery. Či je to make-up a či rúž, jemným čistiacim obrúskom odstráň z pier všetky líčidlá na konci dňa. Podľa štúdií, ak máme nanesený na perách rúž, za deň z neho prijmeme až 0,06g – časť zjeme a časť sa absorbuje pokožkou. Preto aj pri výbere rúžov a leskov na pery, by si sa mala zamerať viacej na prírodné značky, ktoré neobsahujú ťažké kovy a iné toxíny.

  1. Exfoliácia

Pravidelná exfoliácia pier je dôležitá pre zdravý vzhľad a príjemný pocit pier. Správnym peelingom odstrániš odumreté kožné bunky, vytvoríš na perách ochrannú lipidovú bariéru a zároveň stimuluješ prirodzené prúdenie krvi, takže pery ostanú červenšie a vizuálne väčšie. Nielen, že pery budú krajšie a zdravšie, ale aj nanášanie rúžov a leskov ti pôjde oveľa jednoduchšie na hladké a čisté pery.

Dôležité je, naučiť sa pery peelingovať správne, aby sme ich zlou alebo častou exfoliáciou zbytočne nepoškodili. Zároveň aj peeling by mal byť čo najprírodnejší – zložený z jemných prírodných exfoliantov ako káva, cukor, soľ, ovos, aby sme nechcenou konzumáciou neprijímali do tela zbytočné chemikálie. Naberieme si malé množstvo peelingu na prst a jemnými krúživými pohybmi prstom prechádzame po celej dĺžke pier. Ruky aj pery pred scrubovaním musia byť čisté a nikdy nescrubuj príliš drsne ani príliš často. Predstav si scrubovanie ako jemnú, príjemnú masáž, ktorú dopraješ pokožke svojich pier každý druhý deň.

  1. Hydratácia a výživa

Hydratácia je dôležitá ako z vnútra, tak aj zvonku. Takže okrem povinného pitného režimu, nezabúdaj pravidelne premasťovať svoje pery. Ochranná mastná vrstva pomôže tvojím perám nie len pred environmentálnym poškodením a stratou vlhkosti, ale aj pomôže perám sa rýchlejšie hojiť a celkovo si udržiavať zdravý vzhľad. Vyberaj si balzamy na pery s vysokým obsahom rastlinných či živočíšnych tukov ako je včelí vosk, kakaové maslo, kokosový olej, ricínový olej či karnaubský vosk. Netreba zabúdať aj na riadnu ochranu proti slnku. Pokožka na perách je veľmi jemná a ľahko sa spáli, preto je dobré na leto používať balzamy na pery s SPF ochranou.

Tipy a triky

  • Dávaj si pozor na olizovanie pier. Aj keď máš pocit, že ti to nachvíľu upokojí podráždené a suché pery, sliny sa rýchlo vyparujú a nechávajú pery ešte suchšie ako predtým. Zároveň aj enzýmy obsiahnuté v slinách, sú na jemnú pokožku pier príliš dráždivé.
  • Dýchanie ústami, či už pri športe, chorobe alebo počas spánku, tiež spôsobuje nadmerné vysušovanie a oslabenie pier.
  • Do tretice, dávaj si pozor čoho sa perami dotýkaš. Nečisté a baktériami zamorené povrchy ti môžu spôsobiť nepríjemné zápaly alebo infekcie.
Predchádzajúci príspevok Ďalší príspevok