Zdravie je vo vašich rukách

20 mar , 2020

Zdravie je vo vašich rukách

Už niekoľko dní sa celý svet zmenil a všetci spoločne čelíme situácii, ktorá tu doposiaľ nebola. Zrazu sa cítime obmedzení – mnohí nemôžme chodiť do práce, do školy. Spoločné stretnutia sú výrazne obmedzené a vždy keď ideme von musíme nosievať rúška, ktoré idú na dračku a stali sa nedostatkovým tovarom.

Momentálne zatiaľ neexistuje liek, ktorým by sa dal koronavírus vyliečiť. No vieme, že prevencia je jediným spôsobom, ako sa chorobe vyhnúť. Jedným zo základných spôsobov ochrany je pravidelné a dôkladné umývanie rúk, no na to by sme mali dbať nielen v týchto dňoch, ale počas celého roka!

Antibakteriálne mydlo so zeleným čajom

Ako nám v tom pomôže obyčajné mydlo?

Povedzme si najprv ako fungujú vírusy. Vírusy nie sú živé, väčšinu času čakajú, kým sa dostanú do bunky, ktorú donútia fungovať podľa seba a vyrobia množstvá svojich kópií. Keď sa koronavírus rozmnoží, bunku opustí a na cestu sa obalí jej membránou. Bunková membrána vírusu je tuková a umožňuje mu „schovať sa“ pred imunitným systémom tela. Vírusy vďaka nej prežijú mimo tela hostiteľa celé hodiny či dni. Na kovových povrchoch, ako sú napríklad kľučky, či držadlá v hromadnej doprave, dokážu prežiť až 9 dní, kým sa vrhnú na nové bunky hostiteľa.

Vírusy sa okrem obalu - membrány, skladajú aj z RNA (nesie dedičnú informáciu) a z proteínov, ktoré tvoria základné stavebné bloky a držia pohromade v slabých, nekonvalentných väzbách, niečo podobné ako suchý zips. Preto je veľmi náročné ho rozbiť. Ale ide to! Stačí použiť mydlo!

Obalené vírusy ako je aj koronavírus si môžme teda predstaviť ako veľmi malé /menšie než mikroskopické/ tukové častice, resp. kvapky oleja plávajúce v prostredí. Molekuly tuku sú hydrofóbne – to znamená že sa odpudzujú  s vodou, je to napríklad jav, ktorý môže za olejové oká na polievke. Mydlo obsahuje hydrofilné molekuly (také, ktoré sa viažu na vodu) aj hydrofóbne molekuly (voda ich odpudzuje), vďaka čomu sa vírusy z bublín mydla nedostanú preč. Rozpustené mýdlo molekuly tuku obalí a vírus sa v mydlovej vode rýchlo rozpadne ako domček z karát. Dôležité je umývať si ruky po dobu aspoň 20 sekúnd, ideálne jednu minútu, pretože koža je plná malých záhybov. Dajte si záležať na dôkladnom umytí celých rúk – na chrbte rúk a dlaniach, medzi všetkými prstami, medzi palcom a ukazovákom, pod nechtami. Oplachujte takisto, minimálne 30 sekúnd.

No a dôležité upozornenie na záver: pri umývaní rúk nezabúdajme, že z epidemiologického hľadiska máme tri ruky – ľavú, pravú a telefón. Práve na ten môžeme použiť napríklad dezinfekciu na báze alkoholu alebo dezinfekčné obrúsky – etanol sa rýchlo odparí a obrazovke až tak nevadí 😊

Umývanie rúk

Kedy sú vhodné dezinfekčné gély a obrúsky

Vysoká koncentrácia etanolu (60 až 80%) obsiahnutá v dezinfekčných géloch má podobný účinok ako mydlo. Rozpustí tukovú membránu vírusov čím ho deaktivuje. No mali by byť sekundárnym riešením a teda vhodné najmä  v prípadoch, keď použitie mydla a vody nie je možné! Ich časté používanie môže najmä citlivú pokožku vysušiť a narušiť jej povrch, čím vytvára na pokožke mikroporanenia – a tým aj vstupné brány pre infekcie.

Na dôkladnú očistu a dezinfekciu rúk sú vhodné aj moje dve mydlá. Obe obsahujú dôležité prísady, ktoré majú silné antibakteriálne, protivírusové a protiplesňové účinky. V MARK mydle s aktívnym uhlím je to esenciálny olej z čajovníka a v MARK mydle so zeleným čajom je to zase nimbovník, či samotný zelený čaj, ktorý posilňuje prirodzenú lipidovú bariéru pokožky s jemným peelingovým efektom.

Dávajte si pozor, buďte opatrní a zodpovední.

Spolu to zvládneme 😊

Váš MARK

Unikátna možnosť kúpiť si tieto mydla za zvýhodnenú cenu. Stačí použiť promo kód: MARKMYDLO v nákupnom košíku a zľava 15% bude uplatnená na tieto produkty. 




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..