Využi silu sauny! Blog o správnom saunovaní. – MARK face and body Preskočiť na obsah
Využi silu sauny!

Využi silu sauny!

Prednedávnom k nám zavítala jeseň, nielen dátumom v kalendári, ale aj radikálnym znížením teplôt. Prudké ochladenie o 10 až 15 stupňov dá zabrať aj tomu najsilnejšiemu organizmu. Naše telá sú výrazne oslabené a náchylné na všade striehnuce bacily a vírusy. I keď zničiť ich nie je v ľudských silách, predsa sa voči nim môžeš efektívne vyzbrojiť. Ponúkam Ti tu pár tipov, ako si posilníš svoju imunitu využitím skrytej sily sauny a prežiješ toto chladné jesenné aj zimné obdobie bez návštevy lekára 😉

Najprv sa pozrime na blahodarné účinky sauny:

  • Prevencia proti prechladnutiu a chorobám
  • Posilňuje kardiovaskulárny systém
  • Zvyšuje obranyschopnosť organizmu a podporuje imunitu
  • Pôsobí protizápalovo, baktericídne a zabíja roztoče žijúce na ľudskej pokožke, čím zlepšuje priebeh alergií, ekzémov a rôznych kožných ochorení
  • Odstraňuje bolesti (hlavy, kĺbov, svalov) a svalové kŕče
  • Urýchľuje hojenie drobných raniek
  • Zabezpečí lepší spánok
  • Zlepšuje telesnú aj duševnú kondíciu
  • Redukuje psychické napätie, nervozitu, úzkosť a pocity vyčerpanosti
  • Očista organizmu od odpadových látok a splodín

Pozor, má to však aj háčik, pretože saunovanie si bohužiaľ nemôže dovoliť každý. Nie je vhodné v prípade nepriaznivého zdravotného stavu - pre epileptikov, ľudí so srdcovo-cievnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, s chorobami pľúc, cukrovkou alebo pre reumatikov. Ďalej sa neodporúča pri všetkých virózach, horúčkových stavoch, chrípke či angíne, počas menštruácie a v období tehotenstva.

Aby sme predišli nepríjemnostiam, je potrebné dodržiavať nasledovné pravidlá saunovania:

1.   Príprava 

Bez ohľadu na to, či si zvolíš suchú fínsku saunu, parnú saunu, aromatickú bylinkovú, či infrasaunu, v každom prípade je dôležité dbať na hygienu. Len čo sa osprchuješ obľúbeným sprcháčom, dobre sa poutieraj mäkkou osuškou a môžeš vstúpiť zabalená v Evinom rúchu, prípadne v čistej bavlnenej plachte do vyhriatej sauny. Nikdy do sauny nechoď v plavkách či v spodnej bielizni a dbaj na to, aby tvoja pokožka bola suchá.

2.   Prehrievanie

Pohodlne sa usaď, alebo si ľahni - tak sa vysoké teploty znášajú ľahšie. Dýchaj pomaly a zásadne nosom. Zatvor oči a snaž sa relaxovať, počúvaj relaxačnú hudbu, tvojou mysľou nech prúdia len pozitívne myšlienky🥰.

Ak si v parnej saune, môžeš si priamo počas saunovania urobiť peeling. Ideálny peeling na použitie v saune je cukrovo - soľný peeling s obsahom olejov, ktorý tvoju rozohriatu a navlhčenú pokožku ešte viac prekrví, zbaví ju odumretej vrchnej vrstvy a vďaka obsiahnutým olejom ju krásne premastí a vyživí. Navyše vôňa peelingu pôsobí aromaterapeuticky a tak budeš mať zo saunovania ešte väčší pôžitok. 

Zdravý človek sa môže bez akýchkoľvek obáv saunovať 2-3 krát týždenne v jednom až troch 15 - minútových blokoch. Medzi každým by mala byť aspoň 20 minútová prestávka, počas ktorej si dopraj oddych v ležatej polohe.

3.   Schladenie

Po každom bloku vymeň saunu za chladnú vodu. Postupne ochladzuj telo, max. 5 minút, pričom začni nohami, pokračuj rukami a na záver si schlaď brucho, chrbát a hrudník. Počas ochladzovania prechádza telo niekoľkými fázami. Najskôr pocítiš chlad a jeho pôsobením sa postupne cievne kapiláry v podkoží stiahnu a začnú stláčať krv do vnútorných orgánov. Napokon chlad ustúpi a ty dokážeš v osviežujúcej vode stráviť príjemný čas.

Nie každý však dokáže (alebo obľubuje) tento spôsob chladenia. Pre tých je tu ochladzovacie vedro, vlažná sprcha, či len chladný čerstvý vzduch v zimnom období. Každý spôsob ochladenia má svoje čaro, a čo je najdôležitejšie - má veľký význam, preto ho nikdy nevynechaj. Po správnom schladení sa môžeš tešiť na poriadnu dávku endorfínov! 🤩

4.   Oddych 

Po skončení ochladzovania sa presuň do oddychovej zóny. Zabaľ sa do teplého a suchého županu a relaxuj asi 15 – 20 minút. Až potom môžeš ísť opäť do sauny a celý postup opakovať.

5.   Ukončenie 

Po záverečnom relaxovaní je nevyhnutné doplniť stratené tekutiny vodou alebo bylinkovým čajom a dôkladne sa osprchovať od vypotených odpadových látok. Ak si peeling neabsolvovala v saune, môžeš si ho dopriať v tomto finálnom kroku. Peelingom sa pokožka krásne očistí, zjemní a premastí, nemusíš už preto použiť žiadne telové mlieko. Kombinácia sauny a kvalitnej masáže pomocou peelingu ti garantuje výsledok vo forme pružnej a zamatovej pokožky, a v dlhodobom aspekte sa prejaví detoxikovaným organizmom a posilnenou imunitou!

 

        


 

Majte krásnu a v zdraví prežitú jeseň! 💗

 

MARK

Predchádzajúci príspevok Ďalší príspevok