Využi silu sauny!

14 okt , 2016

Využi silu sauny!

Ahoj,

prednedávnom k nám zavítala jeseň, nielen dátumom v kalendári, ale aj radikálnym znížením teplôt. Prudké ochladenie o 10 až 15 stupňov dá zabrať aj tomu najsilnejšiemu organizmu. Naše telá sú výrazne oslabené a náchylné na všade striehnuce bacily a vírusy. I keď zničiť ich nie je v ľudských silách, predsa sa voči nim môžeš efektívne vyzbrojiť. Ponúkam Ti tu pár tipov, ako si posilníš svoju imunitu využitím skrytej sily sauny a prežiješ toto chladné jesenné aj zimné obdobie bez návštevy lekára ;)

Najprv sa pozrime na blahodarné účinky sauny:

  • Prevencia proti prechladnutiu a chorobám
  • Posilňuje kardiovaskulárny systém
  • Zvyšuje obranyschopnosť organizmu a podporuje imunitu
  • Pôsobí protizápalovo, baktericídne a zabíja roztoče žijúce na ľudskej pokožke čím zlepšuje priebeh alergií, ekzémov a rôznych kožných ochorení
  • Odstraňuje bolesti (hlavy, kĺbov, svalov) a svalové kŕče
  • Urýchľuje hojenie drobných raniek
  • Zabezpečí lepší spánok
  • Zlepšuje telesnú aj duševnú kondíciu
  • Redukuje psychické napätie, nervozitu, úzkosť a pocity vyčerpanosti
  • Očista organizmu od odpadových látok a splodín

Pozor, má to však aj háčik, pretože saunovanie si bohužiaľ nemôže dovoliť každý. Nie je vhodné v prípade nepriaznivého zdravotného stavu - pre epileptikov, ľudí so srdcovo-cievnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, s chorobami pľúc, cukrovkou alebo pre reumatikov. Ďalej sa neodporúča pri všetkých virózach, horúčkových stavoch, chrípke či angíne, počas menštruácie a v období tehotenstva.

Aby sme predišli nepríjemnostiam je potrebné dodržiavať nasledovné pravidlá saunovania.

1.   Príprava 

Bez ohľadu na to, či si zvolíš suchú švédsku saunu, parnú, vlhkú fínsku, aromatickú bylinkovú, či infrasaunu, v každom prípade je dôležité dbať na hygienu. Len čo sa osprchuješ obľúbeným sprcháčom, dobre sa poutieraj mäkkou osuškou (napríklad aj z edície MARK bathroom) a môžeš vstúpiť zabalená len v Evinom rúchu prípadne v čistej plachte do vyhriatej sauny. Nikdy do sauny nechoď v plavkách či spodnej bielizni!

2.   Prehrievanie

Pohodlne sa usaď alebo si ľahni. Dýchaj pomaly a zásadne nosom. Zdravý človek sa môže bez akýchkoľvek obáv saunovať 2-3 krát týždenne v jednom a6 troch 15 minútových blokoch. Medzi každým by mala byť aspoň 20 minútová prestávka.

3.   Schladenie

Po každom bloku vymeň saunu za chladnú vodu. Postupne ochladzuj telo, max. 5 minút, pričom začni nohami, chrbtom, potom rukami a na záver bruchom a hrudníkom. Počas ochladzovania prechádza telo niekoľkými fázami. Najskôr pocítiš chlad a jeho pôsobením sa postupne cievne kapiláry v podkoží stiahnu a začnú stláčať krv do vnútorných orgánov až napokon chlad ustúpi.

4.   Oddych 

Po skončení ochladzovania sa presuň do oddychovej zóny. Zabaľ sa do tepla a relaxujte asi 10 – 20 minút. Až potom môžeš ísť opäť do sauny a celý postup opakovať.

5.   Ukončenie 

Po záverečnom relaxovaní je nevyhnutné doplniť stratené tekutiny vodou alebo bylinkovým čajom a dôkladne sa osprchovať od vypotených odpadových látok. V tomto finálnom kroku Ti skvelo poslúži MARK! Peelingom sa pokožka krásne očistí a zjemní, no a keďže v sebe obsahuje bohaté množstvo mandľového a kokosového oleja, nie je potrebné sa už ani krémovať. Ak obľubuješ masáž, následne si ju môžeš v tejto chvíli bez obáv dopriať. Kombinácia sauny, peelingu a kvalitnej masáže garantuje výsledok vo forme pružnej a zamatovej pokožky a v dlhodobom aspekte sa prejaví detoxikovaným organizmom a preukázateľne posilnenou imunitou!

Majte krásnu a v zdraví prežitú jeseň!

MARK




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..